26. februar 2021. obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na otvaranju javnog slušanja na temu „Digitalizacija u Srbiji – gde smo danas“

26. februar 2021. obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na otvaranju javnog slušanja na temu „Digitalizacija u Srbiji – gde smo danas“

Petak, 26. februar 2021.

Dačić: Na zajedničkom zadatku da Srbiji i našim građanima omogućimo ambijent u kojem će još brže i efikasnije ostvarivati svoje interese i prava

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratio se na otvaranju javnog slušanja na temu „Digitalizacija u Srbiji – gde smo danas“, gde je istakao da ovo javno slušanje u Narodnoj skupštini dolazi u pravo vreme, kada polako ali sigurno vidimo da borba sa pandemijom ulazi u završnu fazu i kada već moramo da pravimo planove i strategije za naš razvoj u periodu nakon pandemije.


“Digitalizacija će u svim tim planovima imati izuzetno važno mesto, a to se najbolje potvrdilo u proteklih godinu dana, kada smo većinu naših aktivnosti morali da preselimo iz realnog u digitalni svet”, rekao je u uvodnom delu svog obraćanja predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

On je istakao da se unapređenjem digitalizacije danas bave svi u svetu i da će svi želeti da svoje sisteme još više unaprede, upravo oslanjajući se na pozitivna iskustva stečena u teškom periodu pandemije.

“Mi tu nismo izuzetak i zato je od velike koristi što i na ovom mestu, u Parlamentu, otvaramo ovu izuzetno važnu temu. Period posle krize neće biti isti kao onaj pre krize. U proteklih godinu dana svet se dramatično promenio, promenili smo se i mi. Zato je potrebno da na vreme, a to je upravo sada, prepoznamo pravac tih promena i uhvatimo talas koji će nas dovesti u društvo digitalno najrazvijenijih zajednica”, istakao je Dačić i dodao da je uveren da ćemo te odgovore pronaći i tokom ovog javnog slušanja, pri čemu posebna očekivanja ima od naših gostiju iz drugih državnih organa, posebno E-uprave i kancelarije za IT, kao i prijatelja iz civilnog društva i digitalne industrije.

“Svi smo ovde na zajedničkom zadatku i pred zajedničkim ciljem, a to je da Srbiji i našim građanima omogućimo ambijent u kojem će još brže i efikasnije ostvarivati svoje interese i svoja prava, a taj ambijent će biti neuporedivo više digitalan nego što je bio do sada”, rekao je ovom prilikom Ivica Dačić.

Govor predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića vam prenosimo u celosti:

“Poštovane kolege narodni poslanici,

Uvaženi gosti,

Dozvolite mi da se najpre zahvalim kolegi Muameru Zukorliću na pozivu da učestvujem na današnjem javnom slušanju, ali i da vam se zahvalim na inicijativi da tema ovog slušanja bude posvećena digitalizaciji, kao jednom od najznačajnijih procesa koji je u toku i kojem Republika Srbija pridaje ogromnu važnost.

Mislim da ovo javno slušanje u Narodnoj skupštini dolazi u pravo vreme, kada polako ali sigurno vidimo da borba sa pandemijom ulazi u završnu fazu i kada već moramo da pravimo planove i strategije za naš razvoj u periodu nakon pandemije. Digitalizacija će u svim tim planovima imati izuzetno važno mesto, a to se najbolje potvrdilo u proteklih godinu dana, kada smo većinu naših aktivnosti morali da preselimo iz realnog u digitalni svet.

Uveren sam da je za uspeh u borbi protiv pandemije, koji je u Srbiji očigledan i u čemu je naša zemlja u samom evropskom i svetskom vrhu, pored ogromnog truda i znanja naših zdravstvenih radnika, među najzaslužnijima i naš IT-sektor, odnosno angažovanje naših digitalnih kapaciteta u organizaciji borbe protiv pandemije. Ima li boljeg dokaza za to od aktuelne kampanje vakcinacije, koja ni izbliza ne bi bila tako uspešna da iza nje ne stoji snažna i dobro organizovana digitalna podrška naše e-Uprave?

Ovo i druga slična iskustva iz perioda pandemije moramo da iskoristimo na najbolji način, kao kapital koji smo stekli u vanrednim okolnostima i da ga uložimo u ubrzani nastavak digitalizacije u svim sektorima društva. Tu pre svega mislim na oblasti koje se tiču najvećeg broja naših građana, na primer zdravstvo i obrazovanje, kao i državnu upravu. Ulogu ovog javnog slušanja vidim najviše u tome da prepoznamo koji su to segmenti dobro, a koji možda manje dobro funkcionisali tokom pandemije i da iz ovog jednogodišnjeg iskustva izvučemo najbolje pouke koje će nam nacrtati pravce u kojima treba da nastavimo proces digitalizacije. U tom smislu moramo imati u vidu i preporuke iz Digitalne agende za Zapadni Balkan, koju je 2018. godine priredila Evropska komisija i koja predviđa jačanje infrastrukture, ali i digitalnih veština građana Srbije, uz posebnu pažnju prema sajber sigurnosti.

Podsećam vas da je kao važan korak u tom pravcu Narodna skupština u januaru usvojila Zakon o digitalnoj ekonomiji.

Unapređenjem digitalizacije danas se bave svi u svetu i svi će želeti da svoje sisteme još više unaprede, upravo oslanjajući se na pozitivna iskustva stečena u teškom periodu pandemije. Mi tu nismo izuzetak i zato je od velike koristi što i na ovom mestu, u Parlamentu, otvaramo ovu izuzetno važnu temu. Period posle krize neće biti isti kao onaj pre krize, u proteklih godinu dana svet se dramatično promenio, promenili smo se i mi. Zato je potrebno da na vreme, a to je upravo sada, prepoznamo pravac tih promena i uhvatimo talas koji će nas dovesti u društvo digitalno najrazvijenijih zajednica.

Srbija je na tom putu bila i pre pandemije, a moj je utisak da se u proteklih godinu dana dodatno ubrzala i još bolje organizovala kada je reč o digitalizaciji najvažnijih društvenih sektora. Zato moramo dobro da sagledamo naše današnje kapacitete, ali i potrebe koje su se u međuvremenu nametnule i postale naša stvarnost. Naša obaveza, kao parlamenta, je da idemo u susret tim novim okolnostima i ponudimo najbolje odgovore za pitanja koja se već danas otvaraju, a naročito će biti aktuelna u periodu po okončanju ovih vanrednih zdravstvenih i ekonomskih okolnosti.

Uveren sam da ćemo te odgovore pronaći i tokom ovog javnog slušanja, pri čemu posebna očekivanja imam od naših gostiju iz drugih državnih organa, posebno e-Uprave i kancelarije za IT, kao i prijatelja iz civilnog društva i digitalne industrije. Svi smo ovde na zajedničkom zadatku i pred zajedničkim ciljem, a to je da Srbiji i našim građanima omogućimo ambijent u kojem će još brže i efikasnije ostvarivati svoje interese i svoja prava, a taj ambijent će biti neuporedivo više digitalan nego što je bio do sada.

Želim vam uspešan rad,

Hvala”.


Petak, 26. februar 2021. obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na javnom slušanju: Digitalizacija u Srbiji – gde smo danas


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
petak, 23. april
  • 13.00 - video sastanak predsednika Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Donjeg doma Parlamenta Italije (Dom Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića 13, sala 2)

Ceo kalendar dogadjaja