3. mart 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića povodom manifestacije 18. Beogradskog festivala igre

3. mart 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića povodom manifestacije 18. Beogradskog festivala igre

Sreda, 3. mart 2021.

Dačić: Beogradski festival igre jedan od najznačajnijih kulturnih brendova Beograda i Srbije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić pozdravio je učesnike i otvorio najavnu konferenciju manifestacije 18. Beogradski festival igre i istakao da umetnost mora i može pobediti epidemiju koja već godinu dana remeti naš svakodnevni život, a naročito život naše i svetske kulturne scene.


Dačić je ovom prilikom istakao da je Beogradski festival igre jedan od najznačajnijih kulturnih brendova Beograda i Srbije.

„Ove godine, u najtežim okolnostima, pokazuje da je vitalan, da ne odustaje od svoje misije i da za njega ne postoje prepreke da po 18. put okupi autore i ljubitelje umetničke igre iz celog sveta. Ne sumnjam da svi oni zajedno jedva čekaju da Festival počne, i da uživo vide šta je to najnovije i najbolje u današnjoj svetskoj produkciji", rekao je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i dodao da Republika Srbija i na ovaj način želi da potvrdi svoju podršku Festivalu igre, kao jednom od najznačajnijih kulturnih programa čiji smo domaćin i organizator.

Govor predsednika Narodne skupštine Republike Srbije vam prenosimo u celosti:

„Poštovana potpredsednice Vlade i ministarko Gojković,

Vaše ekselencije,

Uvažena gospođo Jung,

Siguran sam da delite moje zadovoljstvo što smo u prilici da nastavimo ovu lepu tradiciju u kojoj Beogradski festival igre na ovom mestu, u Narodnoj skupštini, objavljuje svoje novo izdanje. Zadovoljstvo je još veće jer danas pokazujemo da umetnost mora i može pobediti epidemiju koja već godinu dana remeti naš svakodnevni život, a naročito život naše i svetske kulturne scene.

Beogradski festival igre je jedan od najznačajnijih kulturnih brendova Beograda i Srbije. Ove godine, u najtežim okolnostima, pokazuje da je vitalan, da ne odustaje od svoje misije i da za njega ne postoje prepreke da po 18. put okupi autore i ljubitelje umetničke igre iz celog sveta. Ne sumnjam da svi oni zajedno jedva čekaju da Festival počne, i da uživo vide šta je to najnovije i najbolje u današnjoj svetskoj produkciji.

Republika Srbija i na ovaj način želi da potvrdi svoju podršku Festivalu igre, kao jednom od najznačajnijih kulturnih programa čiji smo domaćin i organizator. U Beogradu i Novom Sadu ugostićemo 17 kompanija iz 11 zemalja kao krunu ovogodišnjeg Festivala, u okviru kojeg će još biti i filmskih i edukativnih programa. Ali o tome će vam više govoriti gospođa Jung.

Moja uloga, koju rado prihvatam, je da vam poželim iskrenu dobrodošlicu i svu podršku u narednim mesecima za vreme trajanja Festivala i da još jednom zahvalim svim prijateljima koji su pomogli organizaciju ovogodišnjeg Festivala igre – Delegaciji Evropske unije u Srbiji, gradu Beogradu, ambasadama zemalja iz koje dolaze ovogodišnji učesnici. A naročitu zahvalnost dugujem mojoj prethodnici na ovom mestu, ministarki Maji Gojković, što je na najbolji način spojila svoj javni angažman sa afinitetom prema umetničkoj igri i zaslužna za uspostavljanje ove lepe tradicije da baš iz Narodne skupštine svake godine krene novi Beogradski festival igre.

Želim vam dobrodošlicu u Narodnu skupštinu, a svim gostima i učesnicima dobrodošlicu u Srbiju i, naravno, mnogo lepih i uzbudljivih trenutaka tokom 18. Beogradskog festivala igre.
Hvala“.


Foto galerija