25. januar 2021.  koordinatorka Ženske parlamentarne mreže i narodna poslanica Sandra Božić

25. januar 2021. koordinatorka Ženske parlamentarne mreže i narodna poslanica Sandra Božić

Ponedeljak, 25. januar 2021.

Božić na Konferenciji ŽPM

Predsedavajuća konferencije, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže i narodna poslanica Sandra Božić, obratila se novinarima i tom prilikom istakla da ima veliku čast i zadovoljstvo da pozdravi sve prisutne i poželi dobrodošlicu na konferenciju pod nazivom ''Hrabrost je ženskog roda''.


Tom prilikom se zahvalila svima koji su danas učestvovali i prepoznali značaj ovog skupa i kontinuirani rad i napor Ženske parlamentarne mreže u unapređenju stanja rodne ravnopravnosti u Srbiji i položaju žena, posebno u vreme epidemiološke krize, koja je sa sobom donela niz novih izazova u ovoj oblasti. 

''Posebnu zahvalnost želim da uputim predsednici vlade, predsedniku Narodne skupštine i članovima vlade, kao i našim partnerima u radu ŽPM misiji OEBS u Srbiji, i predstavnicima UNDP na bezrezervnoj podršci. Od osnivanja 2013. godine do danas i ako neformalna organizacija, ŽPM je postigla značajne rezultate i postala priznati činilac u oblasti pitanja rodne ravnopravnosti i unapređenju položaja žena u Srbiji, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou. Dalek put smo prešli, svojim kontinuiranim radom i zalaganjem uspeli smo da pored toga što smo bili prva zemlja van EU koja je uvela Index rodne ravnopravnosti, usvojila i ratifikovala različite Zakone, strategije i sporazume koji podrazumevaju, ekonomsko, političko osnaživanje žena i eliminisanje svakog oblika diskriminacije, bili i ti koji su predano ušli u odlučnu borbu za sprečavanje bilo kog oblika nasilja prema ženama. Paralelno, borile smo se da žene u politici budu vidljivije i da svoje pravo da budu birane ostvare na najvišim državnim funkcijama, odnosno na mestima na kojima se odlučuje'', istakla je Božić.

Kako je rekla, današnju konferencija podeljena je u dva radna panela, sa dve teme koje u ovom trenutku najviše odgovoraju prepoznatim problemima na koje se dodatno skreće pažnja i nude određena rešenja. Panel broj 1 nosi naziv ''Nekultura nasilja kao fenomena sve češće prisutnog u obliku govora mržnje u javnom diskursu i medijima i na koji način on utiče na društvo ali ujedno i na rodno senzitivna pitanja kao i pitanja ravnopravnosti''. Nosilac ovog panela pored ostalih učesnica je potpredsednica vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, gospođa Maja Gojković.

U panelu broj 2 sa temom ''Rodne ravnopravnosti u vreme pandemije'' biće reči o tome na koji način pandemija utiče na stanje rodne ravnopravnosti, koje je to promene u ovom diskursu pandemija sa sobom donela i da li ih kao društvo prepoznajemo. Ko više oboleva, a ko je više i na kojim poslovima angažovan i da li je teret pandemije uspeo da aktivira rodno senzitivne problem i politike.Nosilac ovog panela pored ostalih učesnica je ministraka u vladi zadužena za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog gospođa Gordana Čomić.

Pre toga u samom uvodu podršku je dao i predsednik NSRS gospodin Ivica Dačić, predsednica vlade gospođa Ana Brnabić kojima se Božić i ovom prilikom u ime ŽPM zahvalila.

''Osnovna poruka koju želimo da pošaljemo sa današnje konferencije je da pored neprikosnovene svakodnevne borbe za živote naših građana i njihovo zdravlje, ekonomiju u vreme pandemije za koje stižu pohvale i aplauzi čitavog sveta, kao odgovorno i zrelo društvo moramo na vreme uočiti i prepoznati i sve druge pojavne oblike negativnih efekata koje virus ostavlja za sobom. I beskompromisno nastaviti sa aktivnom i neprestanom borbom protiv nasilja prema ženama i sveukupnim unapređenjem položaja u društvu kao osnovnim prioritetom u radu ŽPM.

Svoj doprinos Konferenciji dala je i potpredsednice vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof dr Zorana Mihajlović, a posebnu čast učinio nam je i snimljenom video porukom obratio i pružio podršku današnjem događaju i generalni sekretar IPU gospodin Martin Čungong, kao i gospodin Jan Bratu šef misije OEBS u Srbiji i gospođa Fransin Pikap stalna predstavnica programa UN za razvoj, koji su stalni partneri ŽPM'', zaključila je Božić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6