7. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine i direktor Arhiva Vojvodine

7. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine i direktor Arhiva Vojvodine

Utorak, 7. mart 2023.

Biblioteka Narodne skupštine i Arhiv Vojvodine: Srbija danas gaji kulturu sećanja

Biblioteci Narodne skupštine Republike Srbije danas je uručeno više od dve stotine naslova, kao poklon Arhiva Vojvodine i direktora Nebojše Kuzmanovića. U prisustvu predsednika poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Milenka Jovanova i generalnog sekretara NS RS Srđana Smiljanića, knjige je, u ime Narodne skupštine Republike Srbije, primio predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić.


Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović predstavio je najznačajnije naslove - zbornik dokumenata „Ustaška zverstva“, trotomnu publikaciju „Žrtve u Sremu“, dvotomno izdanje „Pokatoličavanje Srba“, koji predstavljaju kapitalna izdanja samog Arhiva, kao i druga dela koja se odnose na stradanja srpskog naroda na ovim prostorima, a koja je Arhiv kroz svoje aktivnosti već promovisao i donirao ustanovama širom Srbije i Evrope, i uz koja su Biblioteci NS RS uručena i sabrana dela Milorada Ekmečića, Dejana Medakovića, Mira Vuksanovića, Vasilija Krestića i više od dve stotine drugih naslova.

Predsednik Narodne skupštine je zahvalio Arhivu Vojvodine, direktoru Kuzmanoviću, kao i poslaničkoj grupi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ i njenom predsedniku Milenku Jovanovu, na čiju inicijativu je svečanost i upriličena. „Zahvaljujem u ime Narodne skupštine i u ime naše Biblioteke, koja za sve nas predstavlja posebno mesto i čuva više od 60.000 naslova, među kojima naročitu vrednost ima Sretenjski ustav iz 1835, kao i Ustav Knjažestva Serbije iz 1838. godine, ali i brojna dela iz oblasti istorije, kulture, ekonomije, filozifije, politike, zakonodavstva. Naslovi koje je Arhiv Vojvodine donirao biće od značaja ne samo poslanicima i službi Narodne skupštine, već i naučnim radnicima i svima koji njen fond koriste“, poručio je predsednik NS RS. Posebno je istakao značaj donacije u kontekstu afirmisanja kulture sećanja i negovanja kolektivne memorije na nevine srpske žrtve. „Važno je da se istina o našoj istoriji zna i o njoj, sprovodeći politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na svim nivoima, mi danas otvoreno govorimo. U prošlim vremenima ta istina je bila zabranjena, sistematski zataškavana. Jedna od najznačajnijih promena koju smo uspeli da ostvarimo, zahvaljujući državnoj politici koju sprovodimo, ogleda se upravo u tome da danas sa pijetetom govorimo o svojim žrtvama i glasno se borimo za pravo na istinu o našem narodu. I tu istinu branimo i čuvamo i kroz građu koju prikupljamo, filmove koje finansira država, kao što finansira i publikacije, među koje spadaju i naslovi koje je Arhiv Vojvodine danas poklonio Biblioteci NS RS“, zaključio je dr Orlić.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 3. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja