10. februar 2023. Ambasador Izraela u Srbiji u poseti članovima PGP sa Izraelom

10. februar 2023. Ambasador Izraela u Srbiji u poseti članovima PGP sa Izraelom

Petak, 10. februar 2023.

Ambasador Izraela u Srbiji u poseti članovima PGP sa Izraelom

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom razgovarali su danas sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jehelom Vilanom o modalitetima međuparlamentarne saradnje Srbije i Izraela uz podršku kapacieteta PGP sa Izraelom za njeno unapređenje.


Predsednik PGP sa Izraelom mr Milovan Drecun istakao je da je PGP sa Izraelom u Narodnoj skupštini jedna od brojnijih sa 50 članova, kao i da je spremna da po konstituisanju PGP sa Srbijom u Knesetu ostvari punu saradnju. Na sastanku je ocenjeno da su bilateralni odnosi dveju država prijateljski i dobri, posebno imajući u vidu istu sudbinu i velika stradanja dva naroda u Drugom svetskom ratu, prema čemu se Srbija odnosi sa poštovanjem, negujući tradiciju sećanja i boreći se protiv revizionizma.

Predsednik PGP Drecun podsetio je na dosadašnju međuparlamentarnu saradnju Narodne skuštine i Kneseta i izrazio očekivanje da će oba parlamenta intenzivirati saradnju na svim nivoima, a posebno na multilateralnom planu. On je podsetio da je ekonomska saradnja država ključ za razvoj bilateralnih odnosa i izrazio zadovoljstvo što u Srbiji posluje preko 70 izraelskih kompanija. Takođe, Drecun je ocenio da bi za očuvanje istorijskih veza i odnosa dva naroda od posebne važnosti bilo povezivanje mladih ljudi, jačanje saradnje u oblasti poljoprivrede, energetike, turizma, trgovine, kulture, dijaspore, zaštite životne sredine, borbe protiv sajbert kriminala, ali i nauke i obrazovanja, IT industrije i drugo.

On je istakao u razgovoru sa ambasadorom Vilanom da je Kosovo i Metohija za Srbiju nacionalno i vitalno pitanje i da je sa žaljenjem primljena odluka Izraela o priznanju tzv. nezavisnog Kosova. Drecun je izrazio nadu da će Izrael tu odluku preispitati, kao i da sa tzv. Kosovom neće unapređivati saradnju. Predsednik PGP sa Izraelom je obavestio ambasadora Izraela o položaju, pritiscima i teroru kome je izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji, a sve u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa KiM. On je istakao da će ovo pitanje odlučivati budućnost srpskog naroda u 21. veku.

„Srbija je otvorena za dalji dijalog i razgovore, ali smo postavili ograničenja, jer Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. O svemu što je u okvirima Rezolucije 1244 možemo da razgovaramo, ali nikada nećemo priznati članstvo Kosova u UN“, poručio je Drecun.

Izraelski ambasador Vilan izrazio je razumevanje za trenutnu poziciju Srbije, za koju je ocenio da je izuzetno teška, i istakao sličnosti dve države u istorijskom, geografskom i geopolitičkom smislu. On je naveo da njegova zemlja poznaje i ceni istoriju i razume značaj koji Srbija pridaje tom pitanju, posebno kada se pred njom nalaze teške odluke, kao i da u Izraelu postoji razumevanje za takve stavove, iako kao država nije veliki akter na Balkanu.

„Srbiju posmatramo kao prijatelja na Blakanu, a njen parlament kao jedan od stubova tog prijateljstva“, poručio je Vilan.

U razgovoru u kome su učestvovali članovi PGP sa Izraelom dr Aleksandra Tomić, Zagorka Aleksić, Sanja Laketić, Boško Obradović, Vesna Petrović Savović, Dubravka Filipovski i Dunja Simonović Bratić bilo je reči o konkretnim zajedničkim aktivnostima PGP i ambasade Izraela u Srbiji po pitanju obeležavanja važnih datuma za oba naroda, posebno kada je u pitanju kultura sećanja na žrtve Holokausta, sprečavanje revizionizma, antisemitizma, neofašizma i neonacizma, kao i podsticanje bratimljenja gradova u Srbiji sa gradovima u Izraelu.

Na sastanku je zaključeno da postoji snažna volja i brojne ideje za intenziviranje saradnje PGP sa Izraelom sa kolegama iz izraelskog parlamenta i sa ambasadom ove države u Srbiji, kao i da će se u najskorije vreme realizovati prvi kontakti poslaničkih grupa prijateljstava u novim sazivima dva parlamenta.