24. oktobar 2013. Ambasador Brazila u oproštajnoj poseti kod predsednika Narodne skupštine

24. oktobar 2013. Ambasador Brazila u oproštajnoj poseti kod predsednika Narodne skupštine

Četvrtak, 24. oktobar 2013.

Ambasador Brazila u oproštajnoj poseti kod predsednika Narodne skupštine

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović primio je u oproštajnu posetu Nj. E. Aleksandra Ador Neta (Alexandre Addor Neto), ambasadora Brazila u Republici Srbiji.


Ambasador Neta je ocenio da su Srbija i Brazil započeli konkretnu saradnju i kao jedan od primera naveo učešće i pomoć delegacije brazilskog Parlamenta na projektu budžetske kontrole Narodne skupštine, kao i saradnju poslaničkih grupa prijateljstva dve zemlje. Primetio je da je do sada međusobno poznavanje dve zemlje bilo uglavnom površno i ograničeno na opšta mesta zbog čega treba raditi na boljoj informisanosti i u Srbiji i u Brazilu. Neta je takođe rekao da je, i pored značajnog porasta aktivnosti i međusobnih poseta, lakše kada je reč o ekonomskoj saradnji, ukoliko se privrednici nalaze na terenu koji poznaju i izrazio nadu da će do boljeg upoznavanja i doći. Ambasador Brazila je inicirao i mogućnost postizanja sporazuma koji bi olakšao ekonomsku saradnju, dodavši da su mogućnosti zaista velike, ali i da treba raditi na tome.

Ocenjujući svoj mandat ambasadora u Srbiji, Neta je zaključio da je to bilo jedno od najjačih iskustava koje je imao u diplomatskoj karijeri koju završava.

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović se složio sa konstatacijom da je neophodno da se, ne samo vlade dve zemlje i parlamenti bolje upoznaju, već da i narodi treba da znaju više jedni o drugima ipredložio predstavljanje ekonomskih potencijala Srbije u Brazilu. Stefanović je ocenio da je ekonomija Brazila jedna od najjačih i da se nalazi u stalnom rastu. Kada je u pitanju srpska ekonomija, Stefanović je rekao da uvodimo mere koje su usmerene na jačanje ekonomije i ocenio da smo u proteklom periodu pojačali bilateralnu ekonomsku saradnju i dodao da i pored toga ima još više mogućnosti za njen dalji napredak, jer kako smatra, ima mnogo proizvoda koji se mogu naći na brazilskom tržištu. Predsednik Narodne skupštine je u razgovoru cenio da je lista Poslaničke grupe prijateljstva brazilskog parlamenta sa Srbijom impresivna i izrazio zahvalnost zbog principijelnog stava Brazila da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, smatrajući da se ne radi samo o poštovanju međunarodnog prava već i o izrazu pravog prijateljstva Brazila prema Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja