Utorak, 22. januar 2013.

Aktivnosti stalne delegacije Narodne skupštine na zimskom zasedanju PSSE

Stalna delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) učestvuje na januarskom zasedanju PSSE, koje se održava ove nedelje, u Strazburu.


Prvog dana zimskog zasedanja PSSE, zamenica člana delegacije Aleksandra Đurović izabrana je za potpredsednicu ove organizacije, dok su drugog dana članovi delegacije Narodne skupštine Miloš Aligrudić i Nataša Vučković izabrani na visoke funkcije u telima ove organizacije.
Član delegacije Miloš Aligrudić izabran je danas za predsednika Podkomiteta za spoljne poslove PSSE, a član delegacije Nataša Vučković za predsednicu Komiteta za pravila procedure i mandatna pitanja. Takođe, zamenica člana delegacije Vesna Marjanović izabrana je u Biro socijalističke grupe.
Zamenica člana delegacije Narodne skupštine i potpredsednica PSSE Aleksadra Đurović govorila je danas na plenarnoj sednici posvećenoj rezoluciji o Kosovu i ulozi Saveta Evrope.

„Dame i gospodo, poštovane kolege,

Srpska delegacija je saglasna sa snažno izraženom željom Saveta Evrope da promoviše pomirenje i da pomogne da se popravi stanje vladavine prava, ali i ono što je nama najvažnije, da se u isto vreme obezbedi bezbednost za sve na Kosovu, u isto vreme čuvajući statusnu neutralnost.
Ipak, mi i dalje izražavamo rezervisanost prema onome što se definiše kao „poziv Birou (PSSE) da definiše modalitete intenziviranja i proširenja dijaloga sa predstavnicima izabranim u Kosovskoj skupštini.“
Ovaj, na prvi pogled, mali detalj, mogao bi da postane uvod u ugrožavanje statusne neutralnost Saveta Evrope.
Šta više, kako smo započeli pregovore uz posredovanje Evropske unije, veoma je važno da se ne staje na put napretku u pregovorima stvaranjem pritiska na jednu pregovaračku stranu. Svaka odluka koja makar i nagovestila promenu stava Saveta Evrope prema statusnoj neutralnosti mogla bi da ugrozi u nekoj fazi sam pregovarački proces.
Srbija sa jedne strane ima snažan interes da podrže napore Saveta Evrope na Kosovu, ali sa druge strane mora da održi konstruktivan, ali i u razumnim okvirima prihvatljiv tempo pregovora u Briselu.
Zato moram da vas zamolim da imate na umu da je ova faza pregovora veoma osetljiva i da bi svaki pokušaj ugrožavanja pozicija jedne strane na kraju mogao da se pokaže opasnim jer će pre ili kasnije pregovori ući u fazu u kojoj će pregovarači morati da rešavaju teške, fundamentalne probleme.
U proteklih nekoliko meseci nova srpska Vlada i parlament učinili su značajne ustupke prvo da bi se započeo pregovarački proces, a onda i da bi se nastavio i pored čestih prepreka koje postavljaju često oni koji imaju korist od aktuelne situacije. Mi ne tražimo aplauze već nepristrasnu procenu situacije, onakvu kakva zaista jeste rušeći zid ćutanja kada su u pitanju pravi problemi na Kosovu koji se i pominju u izveštajima Europola i Evropskog revizorskog suda, čiji se izveštaj i pominje u dokumentu Saveta Evrope.
Konačno, dozvolite da Vam zahvalim na vašoj pažnji ali i naporima koje čini Savet Evrope po pitanju Kosova, i naravno, htela bih posebno da se zahvalim g. Bjornu Fon Sidovu na ulozi koju je imao, iako, svi ćemo se složiti, ta uloga nije bila laka.
Hvala vam“.
Zimsko zasedanje PSSE održava se od 21. do 25. januara 2013. godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4