24. oktobar 2012. Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović u razgovoru sa predsedavajućim kanadskog Senata Noelom Kinselom

24. oktobar 2012. Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović u razgovoru sa predsedavajućim kanadskog Senata Noelom Kinselom

Sreda, 24. oktobar 2012.

Aktivnosti predsednika Narodne skupštine na 127. Skupštini IPU

Predsednik Narodne skupštine nastavio je sa serijom bilateralnih susreta sa delegacijama parlamenata Kanade, Bosne i Hercegovine, Nigerije, Velike Britanije i Japana. Ranije se sreo i sa delegacijama Australije i Argentine.


Predsednik Narodne skupštine RS Nebojša Stefanović sastao se sa predsedavajućim kanadskog Senata, Noelom Kinselom. Senator Kinsela je konstatovao da je srpska zajednica u Kanadi oduvek bila značajna u izgradnji zemlje ocenivši da i danas predstavlja most sa Srbijom. Multikulturalizam je oduvek predstavljao vrednost kanadskog društva koja je, prema senatoru Kinseli, danas globalno prihvaćena.
Zajednički je konstatovano da važnost parlamentarne diplomatije predstavlja jednu od značajnih funkcija parlamenta u savremenom svetu. Dogovorena je i intenzivnija među-parlamentarna saradnja kao i učešće naših parlamentaraca i skupštinskog menadžmenta na seminarima koje više puta godišnje organizuje kanadski parlament. Takođe je konstatovano da vizni režim Kanade prema mnogim zemljama, pa tako i prema Srbiji, predstavlja prepreku za češće kontakte.
Predsednik NS RS sastao se i sa predsednikom Senata Nigerije, Dejvidom Markom. Tokom razgovora Stefanović je istakao činjenicu da je Nigerija ponovo otvorila ambasadu u Beogradu i konstatovao da postoji veliki interes Srbije za obnavljanje značajne političke i ekonomske saradnje sa Nigerijom. Senator Mark je uputio otvoren poziv predsedniku Stefanoviću za posetu Nigeriji i inicirao češće kontakte i međuparlamentarnu saradnju.
Na sastanku sa delegacijom Bosne i Hercegovine, koju su predstavljali Mato Franjičević i Drago Kalabić, predsednik NS RS je u toku otvorenog razgovora koji je vođen, predložio koordinaciju zemalja regiona u nastupu na međunarodnim parlamentarnim forumima, kao i blizu saradnju po svim pitanjima od zajedničkog interesa. Zajednički je konstatovano da je vreme da se od prošlosti okrenemo budućnosti i da se zajednički izbrimo za bolji status u međunarodnoj zajednici i ekonomiji regiona. Dogovoren je i nastavak saradnje ne samo sa parlamentom Republike Srpske, sa kojom, kako je konstatovano, Srbija ima bliske odnose, već i sa parlamentom Bosne i Hercegovine pa je tako dogovorena i skora poseta predsednika Stefanovića Banja Luci i Sarajevu.
Na sastanku sa delegacijom Velike Britanije koju je predvodio Robert Valter u kojoj su učestvovali i predstavnici donjeg doma britanskog parlamenta Najdžel Evans i Ian Lidel Grejndžer, kao i predstavnici doma lordova Dolakia Obe Dl, Dejvis od Stamforda, Džud i Fokner od Vorčestera, britanska delegacija je izrazila posebani nteres za aktuelnu političku situaciju u Srbiji, rezultate majskih izbora, sastav skupštinske većine i vlade. Robert Valter je konstatovao da Srbija oduvek predstavlja zemlju od velikog interesa za Veliku Britaniju i dodao da je u interesu Evrope da se Srbija što pre integriše u Evropsku uniju. On je naglasio da postoji snažna politička volja da se Srbiji pomogne na evropskom putu.
Britansku delegaciju je posebno interesovao odnos prema manjinama u Srbiji, a zajednički je konstatovano da je jedino rešenje Kosovoskog problema kroz pregovore.
Predsednik NS RS Nebojša Stefanović je obavestio predstavnike britanske delegacije o prioritetima nove vlade, posebno onima koji se odnose na borbu protiv korupcije, dok je, kada je u pitanju parlament naglasio želju da se, posebno kroz rad odbora i kontrolne uloge izvršne vlasti jača uloga parlamenta u društvu. Kako je ekonomski oporavak državni prioritet, Stefanović je naglasio važnost privlačenja investicija i regionalne saradnje. Kada su u pitanju evropske integracije, predsednik Narodne skupštine je ocenio da će, kada Srbija dovede u red svoju ekonomiju, zakonodavstvo i odnose u samom društvu, Evropska unija biti spremna da prihvati Srbiju.
Na sastanku sa japanskom parlamentarnom delegacijom koju je predvodio Eda Satsuki, predstavnik Gordnjeg doma parlamenta, predsednik NS RS Nebojša Stefanović je izrazio veliku zahvalnost za pomoć i razumevanje prijateljskog japanskog naroda, proteklih godina. On je, međutim dodao da bi, imajući u vidu prijateljstvo dva naroda, parlamentarna saradnja mogla da bude bolja.
Japanska strana se složila sa ovom konstatacijom, pa je ponuđena pomoć i novi vidovi saradnje da bi japanski narod na taj način više naučio o Srbiji. I pored ponekad lošeg odnosa dela međunarodne zajednice prema Srbiji, Japan ima drugačiji odnos i sa Srbijom gaji odnose prijateljstva i razumevanja, konstaovala je član japanske delegacije, Mieko Nakabajaši.
Predsednik Stefanovic je članove japanske delegacije upoznao sa privrednim prioritetima Srbije, poljoprivredom i energetikom i pozvao delegaciju Japana da poseti Srbiju predlažući da parlamentarni kontakti posluže i kao inicijativa za bolju ekonomsku saradnju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5