Sreda, 17. avgust 2005.

AMBASADOR REPUBLIKE GRČKE U POSETI NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković primio je danas u Beogradu Ambasadora Republike Grčke u Srbiji i Crnoj Gori, Hristosa Panagopulosa.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković primio je danas u Beogradu Ambasadora Republike Grčke u Srbiji i Crnoj Gori, Hristosa Panagopulosa.

Ambasador Panagopulos upoznao je predsednika Narodne skupštine sa dosadašnjim diplomatskim aktivnostima i istakao da će njegov rad predstavljati nastavak tradicionalno prijateljske politike dveju zemalja. Jedan od prioriteta Vlade i građana Grčke jeste ulazak Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju. Vodeći računa i o geopolitičkim razlozima Grčka će nastaviti da se zalaže za pristupanje Srbije i Crne Gore evroatlantskim integracijama. Ambasador Panagopulos istakao je ulogu grčkih investitora u ekonomskom razvoju Srbije i značajan doprinos koji su dali za razvoj bankarskog, telekomunikacionog i trgovinskog sektora u Srbiji.

Predsednik Marković naveo je da se tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje ogledaju i u simboličkim pokazateljima, podsetivši da je tačno pre godinu dana, na današnji dan, Srbija vratila svoje državne simbole, grb, himnu i zastavu, kao i da je prvi put van granica Srbije, himna izvedena na Krfu. On je izneo uverenje da će Narodna skupština učiniti sve što je u okvirima njenih nadležnosti kako bi omogućila dalju i nesmetanu ekonomsku saradnju dve zemlje, navodeći primer zakona čije će usvajanje ubrzati i olakšati investiranje grčkog kapitala u Srbiji i Crnoj Gori. Predsednik Marković je naglasio da će Skupština Srbije uraditi svoj deo posla i za pojednostavljivanje kriterijuma potrebnih za izdavanje, odnosno ukidanje šengenskih viza građanima Srbije i Crne Gore.