5-6. septembar 2019. 84. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

5-6. septembar 2019. 84. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Petak, 6. septembar 2019.

84. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava održao je 5. i 6. septembra 2019. godine, sednicu van sedišta Narodne skupštine u Zrenjaninu, na kojoj je utvrđen sledeći dnevni red:


  1. Izveštaja o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Zrenjanina za 2018. godinu;
  2. Donošenje Odluke o izmenama Odluke o obrazovanju Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije;
  3. Razmatranje Izveštaja Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije o razmatranju revizija finansijskih izveštaja sprovedenih tokom 2019. godine;
  4. Razmatranje Izveštaja Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije o razmatranju revizija pravilnosti poslovanja sprovedenih tokom 2019. godine;
  5. Inicijative za izmene zakona i propisa u vezi finansijskog izveštavanja i javnih nabavki;
  6. Razmatranje predloga Odbora za revizije svrsishodnosti za 2020. godinu.
Na početku sednice, prisutnima se obratio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, poželevši prisutnima dobrodošlicu i uspešan rad. Ukazao je na odličnu saradnju Grada Zrenjanina sa republičkim organima, kako sa Narodnom skupštinom i Vladom, tako i sa svim resornim ministarstvima. Naveo je da je Zrenjanin atraktivan grad za investiranje, istakavši da je jedna od najvećih privrednih investicija u Srbiji upravo realizovana u ovom gradu i to izgradnja fabrike guma kineske kompanije LINGLONG. Takođe, naveo je da se očekuje još jedna velika investicija, izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin i Zrenjanin-Novi Sad, i dodao da je u prethodne dve godine u Zrenjaninu otvoreno 4500 novih radnih mesta, kod domaćih i stranih investitora.

U nastavku sednice Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Zrenjanina za 2018. godinu predstavio je dr Duško Pejović, predsednik Saveta Državne revizorske institucije.

Članovi Odbora doneli su i Odluku o izmenama Odluke o obrazovanju Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije.

U nastavku rada, održana je Peta sednica Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije, na kojoj su razmatrane obavljene revizije Državne revizorske institucije o revizijama finansijskih izveštaja sprovedenih u 2019. godine i o revizijama pravilnosti poslovanja sprovedenih u 2019. godini. Predsedavajući Pododbora prof. dr Vladimir Marinković dao je reč dr Dušku Pejoviću, predsedniku Saveta Državne revizorske institucije koji je navedene izveštaje obrazložio.

Nakon detaljnog obrazlaganja i konstruktivne rasprave, članovi Pododbora su predložili Odboru da prihvati navedene izveštaje. Odbor je većinom glasova prihvatio predloge Pododbora.

Drugog dana rada, 6. septembra, članovi Odbora diskutovali su o inicijativi za izmene zakona i propisa u vezi finansijskog izveštavanja i javnih nabavki sa posebnim osvrtom na nacrt Zakona o računovodstvu i nacrt Zakona o reviziji, koje je predstavio Aleksandar Janjušević, v. d. pomoćnika ministra finansija i nacrt Zakona o javnim nabavkama, koji je obrazložila Ivana Đenić, zamenik direktora Uprave za javne nabavke.

Na kraju sednice razmotren je predlog Odbora za revizije svrsishodnosti za 2020. godinu, koji je obrazložio dr Duško Pejović, predsednik Saveta Državne revizorske institucije.

Sednici su prisustovali predstavnici Državne revizorske institucije, predstavnici Ministarstva finansija, Uprave za javne nabavke, predstavnici Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i predstavnici Udruženja internih revizora javnog sektora Srbije, kancelarija Novi Sad.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Zoran Despotović, Milorad Mijatović, prof. dr Vladimir Marinković, Momo Čolaković, Milan Lapčević, Vojislav Vujić, Zoltan Pek, Zoran Bojanić, Goran Kovačević, Sonja Vlahović, Olivera Pešić, Veroljub Arsić i Arpad Fremond, kao i narodni poslanici Mirko Krlić i Stanislava Janošević.

Ova sednica Odbora održana je u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine, druga faza“, koji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Narodna skupština Republike Srbije, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).


Odbori vezani za ovu aktivnost


Foto galerija

Video (2)

Četvrtak, 5. septembar 2019. | 84. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava 05.09.2019.(I)

Petak, 6. septembar 2019. | 84. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava 06.09.2019.(II)