Ponedeljak, 28. decembar 2015.

83. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava su, na sednici od 28.decembra, upoznali su se sa nalazima iz Izveštaja o revizijama koje je Državna revizorska institucija sprovela tokom 2015. godine.


Predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović upoznao je članove Odbora sa novinama u instituciji DRI, posebno istakavši da je ove godine prvi put DRI uradila reviziju finansijskih izveštaja i poslovanja političkih stranaka.

On je predstavio Izveštaj o revizijama u 2015.godini navodeći da je DRI uradila 174 izveštaja o reviziji, a koji obuhvataju finansijske izveštaje, izveštaje o pravilnosti poslovanja, izveštaje o svrsishodnosti. On je najavio rad DRI na dva nova izveštaja o svrsishodnosti, i to o opravdanosti formiranja komisija i drugih tela u Republici Srbiji i reviziju svrsishodnosti sopstvenih prihoda korisnika budžeta. DRI je izvršila reviziju kod 73 subjekta, kao i reviziju završnog računa budžeta Republike Srbije, kao i reviziju finansijskih izveštaja tri političke partije. DRI je dao 23 pozitivna mišljenja, 130 mišljenja sa rezervom, 147 mišljenja o pravilnosti poslovanja, kao i dva negativna i jedno uzdržano mišljenje. Obuhvaćeni podaci iz finansijskih izveštaja iznose preko dve milijarde dinara, kao i rashodi i izdaci u iznosu od preko 1,9 milijarde dinara. Ustanovljeno je da kod većine subjekata nije uspostavljen sistem interne kontrole. Poreska uprava i Uprava carine nisu uvele informacione sisteme, tako da kod ovih subjekata postoji iskazan nerealan dug poreskih i carinskih obveznika. Uočene su nepravilnosti u oblasti donošenja budžeta u lokalnim samoupravama i drugo. Sretenović je predstavio i efekte revizija koji su podeljeni u tri grupe, i to na mere u toku revizije, mere nakon dostavljanja izveštaja i mere po izveštajima iz prethodnih godina. Predsednik Saveta DRI je istakao da je na osnovu nalaza DRI, kod 21 subjekta, podnela 83 zahteva za prekršajni postupak, jednu prijavu za privredni prestup, kao i 12 krivičnih prijava.

U raspravi koja je usledila članovi Odbora pohvalili su Izveštaj DRI, pohvaljen je porast broja subjekata revizije iz godine u godinu, kao i poštovanje novih standarda u radu DRI, a koji su u skladu sa evropskom i svetskom praksom. Takođe, istaknuto je da je DRI postala jedna od vodećih institucija ovog tipa u regionu. U raspravi se govorilo i o položaju DRI u sistemu, njenom radu, podršci Odbora radi DRI, izmenama zakonodavnog okvira, i drugo.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Veroljub Arsić, a sednici su prisustvovali članovi i zamenici članova Odbora Olivera Pešić, Dalibor Radičević, Goran Mladenović, Radmilo Kostić, Zoran Bojanić, Dušica Nikolić, Momo Čolaković, Miloš Tošanić, Vladimir Marinković i Dejan Radenković.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 28. decembar 2015. | 83. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava 28.12.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 3. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja