30. maj 2019. 76. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

30. maj 2019. 76. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Petak, 31. maj 2019.

76. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava održali su 30. i 31. maja 2019. godine, 76. sednicu van sedišta u Kruševcu, na kojoj im je predstavljen Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Grada Kruševca i efekti sprovedenih preporuka DRI.


Prvog dana rada 30. maja, sednici su prisustvovali gradonačelnica Grada Kruševca Jasmina Palurović, kao i predsednik Državne revizorske institucije dr Duško Pejović sa saradnicima.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović je u pozdravnom obraćanju članovima Odbora i predstavnicima DRI, izrazila zadovoljstvo što se sednica ovog odbora održava u Kruševcu. Ukazala je da je od 2015. godine Grad Kruševac uveo programsko budžetiranje, kao i da je od 2018. godine uvedeno iskazivanje rodnih indikatora, u skladu sa postepenim uvođenjem rodno odgovornog budžetiranja.

Gradonačelnica Kruševca je navela da su, prethodne godine, prilikom pripreme budžeta, konsultovani građani mesnih zajednica, kao i da je o nacrtu budžeta za 2019. godinu sprovedena javna rasprava.

Palurović je članovima Odbora ukazala i da od 2018. godine, gradski odbornici preko javnog budžetskog portala mogu da prate proces pripreme i izvršenja lokalnog budžeta i da aktivnije učestvuju u njegovom kreiranju i dodala da je plan da taj portal postane dostupan svim građanima.

Predsednik DRI dr Duško Pejović je naveo da je Kruševac jedan od gradova koji je primer napretka u radu nakon saradnje sa DRI i izneo je očekivanja da će i ovogodišnja revizija to potvrditi. Članovima Odbora detaljno je predstavio rezultate revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Grada Kruševca, kao i efekte sprovedenih preporuka DRI.

U nastavku rada, razmotren je Izveštaj Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije o razmatranju sektorskih izveštaja Državne revizorske institucije. Sektorske izveštaje predstavili su revizori DRI, a Pododbor je predložio Odboru da ih prihvati, što su članovi Odbora i učinili.

U nastavku rada, 31. maja, Odbor je razmotrio Izveštaj o radu Državne revizorske institucije za 2018. godinu, koji je obrazložio predsednik DRI dr Duško Pejović.

On je članovima Odbora detaljno predstavio sprovedene revizije, izražena mišljenja i date zaključke o tim revizijama, posebno se osvrnuvši na izražena negativna mišljenja. Ukazao je na ukupno utvrđene greške i nepravilnosti, koje su utvrđene u postupcima revizije. Pejović je predstavio i preduzete mere subjekata revizije u 2018. godini, na osnovu preporuka koje je DRI dala 2017. godine.

Nakon rasprave, članovi Odbora utvrdili su Predlog zaključka povodom razmatranja Izveštaja o radu Državne revizorske institucije za 2018. godinu, koji upućuju Narodnoj skupštini na razmatranje i usvajanje.

Ova sednica Odbora održana u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine, druga faza“, koji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Narodna skupština Republike Srbije, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Sednici je predsedavala predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Goran Kovačević, Milan Lapčević, Zoran Bojanić, Srbislav Filipović, Sonja Vlahović, Tanja Tomašević Damnjanović, Duško Tarbuk, Zoran Despotović i Momo Čolaković.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Foto galerija

Video (2)

Četvrtak, 30. maj 2019. | 76. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava 30.05.2019.

Petak, 31. maj 2019. | nastavak 76. sednice Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava 31.05.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
ponedeljak, 21. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja