Sreda, 12. jun 2019.

59. sednica Odbora za evropske integracije

Članovima Odbora za evropske integracije je, na sednici održanoj 12. juna 2019. godine, predstavljen Izveštaj Evropske komisije o napretku Republike Srbije za 2019. godinu.


Članovima Odbora o Izveštaju su govorili Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije i Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, a sednici je prisustvovala i Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU.

Predsednik Odbora Nenad Čanak istakao je da je 29. maja Izveštaj zvanično uručen Vladi, 30. maja predsednici Narodne skupštine i da su se po dobijanju prevoda stekli uslovi da se o njemu razgovara na sednici Odbora. On je naveo da je ovo dobra prilika da se razgovara o ocenama o napretku i istakne uloga Narodne skupštine, kao i da se razgovara o položaju i budućnosti zemlje u svetlu Izveštaja.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je da je ovo treća nedelja analize Izveštaja u institucijama, što pokazuje da mu je Srbija posvetila dužnu pažnju i govori o posvećenosti procesu evropskih integracija i sprovođenju reformi. Ona je dodala da je važno govoriti o metodologiji izveštavanja u sektorskim politikama u periodu od godinu dana. Ona je ocenila da je ovaj izveštaj generalno pozitivan, on konstatuje da nema nazadovanja ni u jednoj oblasti, a zabeležen je napredak u većini oblasti. Zato, navela je Joksimović, treba govoriti o ocenama po poglavljima, odnosno, napretku u sektorskim politikama i rekla da u Izveštaju nazadovanje nije konstatovano ni u jednom poglavlju, bez napretka je ocenjeno tri poglavlja (3,5,8), ograničen napredak je konstatovan u pet poglavlja (1,13,15,23,27), određeni napredak, što predstavlja umeren nivo pripremljenosti za članstvo, konstatovan je u 21 poglavlju (2,6,7,9,10,12,16,17,18,19,20,21,22,24,25,28,29,30,31,32,33), dobar napredak je konstatovan u četiri poglavlja (4,11,14,26), a vrlo dobar napredak, što je potpuni nivo pripremljenosti za članstvo, nije konstatovan.

Joksimović je dodala da suštinskog reformskog napretka ima u svim sektorskim politikama koje pregovaramo i podsetila da je Srbija prva zemlja kod koje je primenjena nova metodologija EU, a to je da se poglavlja 23 i 24 otvaraju prva i zatvaraju poslednja i da će ona uvek biti predmet dublje analize, jer suštinski menjaju društvo i uvode standarde. Ona je navela i da je Srbija izrazito pozitivno ocenjena u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, a posebno dobre ocene je dobila za ekonomiju, migracije, zaštitu manjinskih prava. Srbija je u političkim kriterijumima i Poglavlju 23 postigla ograničen napredak, a u pojedinim oblastima ocenjeno je da napretka nema, iako su zabeleženi svi konkretni primeri političke volje posebno u oblasti slobode medija i borbe protiv korupcije, navela je Joksimović. Ona je ocenila da je najbolje da poslanici razgovaraju o delu koji se odnosi na rad Narodne skupštine i dodala da je predsednica već najavila konkretne mere koje će se primenjivati, što pokazuje da se odmah reaguje. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Joksimović je rekla da se u Izveštaju konstatuje da je Srbija bila aktivna, notira se da je uvođenje taksi uzrok prekida dijaloga, ali da je izostala jasna osuda takvog čina. Ona je ocenila da je taj deo relativno objektivan i korektno konstatovan u Izveštaju. Joksimović je poručila da očekuje da na osnovu ovakvog izveštaja Srbija mora da nastavi sa otvaranjem poglavlja do kraja rumunskog predsedavanja.

Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji detaljnije je predstavio Izveštaj, odnosno, dao detaljnu sliku napretka u svakoj oblasti sa preporukama šta je potrebno uraditi u narednom periodu.

U raspravi koja je usledila bilo je reči o zamerkama upućenim na rad Narodne skupštine, poglavlju koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, odnosima Vlade Republike Srbije i EU, pitanju politike proširenja EU, pitanju ulaska zemlje u NATO kako bi postala članica EU, primeni preporuka iz izveštaja iz prethodnih godina, Haškom tribunalu, ekonomskim pitanjima i drugo.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dušica Stojković, Dubravka Filipovski, Milorad Hadži Stošić, Dragan Šormaz, Gordana Čomić, Vesna Marković, mr Dejan Radenković, Vera Jovanović, Biljana Pantić Pilja, dr Muamer Bačevac, Žarko Mićin, Aleksandar Šešelj, Miljan Damjanović, dr Balint Pastor i Zvonimir Đokić, kao i narodni poslanici koji nisu članovi Odbora dr Vladimir Orlić, predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Čedomir Jovanović i Vladimir Đurić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 12. jun 2019. | 59. sednica Odbora za evropske integracije 12.06.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5