19. jun 2018. Delegacija Odbora za evropske integracije na 59. plenarnoj sednici COSAC-a

19. jun 2018. Delegacija Odbora za evropske integracije na 59. plenarnoj sednici COSAC-a

Sreda, 20. jun 2018.

59. plenarna sednica Konferencije parlamentarnih odbora za pitanja Unije parlamenata Evropske unije

Delegacija Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije je učestvovala na 59. plenarnoj sednici Konferencije parlamentarnih odbora za pitanja Unije parlamenata Evropske unije, koja je organizovana u okviru Parlamentarne dimenzije predsedavanja Bugarske Savetu EU, 18. i 19. juna, u Sofiji.


U delegaciji Odbora za evropske integracije bili su članovi Odbora Dragan Šormaz i mr Dejan Radenković i zamenik člana Odbora Vladimir Đurić.

Na sednici su učestvovale delegacije odbora za evropske poslove nacionalnih parlamenata država članica, država kandidata za članstvo, specijalni gosti i predstavnici evropskih institucija.

Plenarnu sednicu je otvorila predsednica Narodne skupštine Republike Bugarske, Cveta Karajančeva koja je dala kratak osvrt na Samit EU-Zapadni Balkan održan u Sofiji 17. maja i ukazala na značaj nastavka saradnje država članica u oblasti migracija i efikasne bezbednosti EU. Prisutnima se obratio i predsednik Republike Bugarske Rumen Radev koji je istakao da su nacionalni parlamenti važan instrument povezivanja državnih institucija i društva. Istakao je da je jedan od uspeha bugarskog predsedavanja Savetu EU vraćanje na evropsku agendu politike proširenja, gde je jedan od prioriteta predsedavanja Zapadni Balkan i njegovo približavanje EU.

Učesnici su vodili diskusiju u okviru pet sesija: Ostvarenje bugarskog predsedavanja Savetu EU, Integracije i povezivost Zapadnog Balkana – novi podsticaj politici proširenja Evropske unije, Evropski stub socijalnih prava – stvaranje inkluzivnije i pravednije Evrope, Snažna i delotvorna koheziona politika posle 2020. i Interparlamentarna saradnja EU u kontekstu diskusije o supsidijarnosti i proporcionalnosti.

Šef delegacije Dragan Šormaz obratio se prisutnima u toku druge sesije rekavši da je Evropska unija, donošenjem Strategije o proširenju od 6. februara 2018. godine, poslala političku poruku da postoji perspektiva proširenja na Zapadni Balkan a svrstavanje Srbije, kao jedne od država predvodnica u procesu evropskih integracija, kao i isticanje da bi 2025. godina mogla biti godina pristupanja EU, svakako predstavlja pozitivan signal za nas. Naglasivši da postoji mogućnost da Srbija u junu ove godine u Luksemburgu otvori dva nova pregovaračka poglavlja, iako je tehnički spremna da otvori pet pregovaračkih poglavlja, postavio je pitanje koji je razlog usporavanja na putu ka Evropskoj uniji. Na kraju svog izlaganja dodao je da je Srbija spremna za brži i bolji rad kako bi do 2025. godine postala deo EU porodice.

Na sednici su usvojeni zaključci 59. COSAC-a i predstavljen je 29. dvogodišnji Izveštaj o razvoju Evropske unije, Procedure i prakse u vezi sa parlamentarnim nadzorom. Na marginama sednice, delegacija Odbora za evropske integracije Narodne skupštine je imala bilateralni susret sa delegacijom Parlamenta Belgije.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja