Ponedeljak, 13. mart 2006.

56. sednica Odbora za privatizaciju

Odbor Narodne skupštine Republike Srbije za privatizaciju je na sednici, održanoj 13. marta 2006. godine, usvojio Izveštaj Ministarstva privrede o radu Agencije za privatizaciju za februar 2006. godine sa Programom rada Agencije za privatizaciju za mart 2006. godine.Odbor Narodne skupštine Republike Srbije za privatizaciju je na sednici, održanoj 13. marta 2006. godine, usvojio Izveštaj Ministarstva privrede o radu Agencije za privatizaciju za februar 2006. godine sa Programom rada Agencije za privatizaciju za mart 2006. godine.

Na sednici su usvojeni Izveštaj Ministarstva privrede o radu Akcijskog fonda Republike Srbije i Izveštaj o radu Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti za februar 2006. godine.

Članovi Odbora za privatizaciju su razmotrili probleme u procesu privatizacije navedene u informacijama Akcijskog fonda Republike Srbije od 23. januara i 8. marta 2006. godine, u vezi problema u primeni člana 41a Zakona o privatizaciji. Nakon iscrpne rasprave zaključci nisu doneti jer nije bilo kvoruma za odlučivanje, ali će razmatranje ove tačke biti nastavljeno 16. marta 2006. godine.

Sednicom je predsedavao zamenik predsednika Odbora Miodrag Stamenković, a sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva privrede, Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda, Poreske uprave i Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Članovi Odbora za privatizaciju su u nastavku 56. sednice 16. marta 2006. godine, nastavili sa razmatranjem informacija Akcijskog fonda Republike Srbije o uočenim problemima u postupku primene člana 41a Zakona o privatizaciji.

Odbor za privatizaciju je predložio da se obrazuje radna grupa, koju će činiti članovi Odbora i predstavnici nadležnih institucija, a čiji je cilj da se iznađe rešenje za problem registrovanja akcija u Centralnom registru, nakon raskida kupoprodajnih ugovora.

Iznet je i predlog da Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede preispitaju mogućnosti da se obezbede sredstava za pokretanje stečajnog postupka u preduzećima kod kojih je raskinut kupoprodajni ugovor.

Odbor će, u nastavku sednice, doneti zaključke o prihvatanju navedenih predloga.

Sednici Odbora za privatizaciju prisustvovali su predstavnici Ministarstva privrede, Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda, Poreske uprave i Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Odbor za privatizaciju nije doneo zaključke u nastavku 56. sednice, 13. aprila 2006. godine, jer nije bilo kvoruma za odlučivanje.

U nastavku 56. sednice, 9. maja 2006. godine, Odbor za privatizaciju je prihvatio informacije Akcijskog fonda i doneo sledeće zaključke:

- potrebno je izvršiti izmene Pravila poslovanja Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti, imajući u vidu probleme evidentiranja 70% društvenog kapitala i neusaglašenog stanja u Centralnom registru, kako bi se omogućila registracija akcija nakon zaključenja ugovora o kupoprodaji kapitala između Agencije za privatizaciju i kupca subjekta privatizacije;

- Agencija za privatizaciju će dostaviti spisak svih privatizovanih preduzeća Centralnom registru, kako bi Centralni registar izvršio proveru i obavestio Odbor i Agenciju za koja preduzeća nisu registrovane akcije;

- predstavnici Odbora za privatizaciju, Nikola Novaković, dr Miodrag Stamenković i Radmilo Milošević, zajedno sa direktorom Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti, predsednikom Akcijskog fonda Republike Srbije i predstavnikom Agencije za privatizaciju iznaćiće rešenje problema i predložiti izmene Pravila poslovanja Centralnog registra, kojima će se omogućiti upis neregistrovanih akcija privatizovanih preduzeća;

- pokretanje stečajnog postupka je rešenje problema koji se javljaju posle raskida ugovora i to za preduzeća čije su obaveze prema poveriocima veće od vrednosti imovine; za „virtuelna“ preduzeća kod kojih se obaveze (struja, komunalije, zarade) samo gomilaju; za preduzeća koja nemaju ni pokretnu, ni nepokretnu imovinu za obavljanje osnovne delatnosti i za preduzeća koja imaju neizmirene obaveze po osnovu dugovanja poreza. Za ovo rešenje neophodno je obezbediti finansijska sredstva za pokretanje i vođenje stečajnih postupaka na zahtev samog subjekta privatizacije, u slučajevima kada poverioci ne žele da pokrenu postupak zbog visokih sudskih taksi i

- Akcijski fond Republike Srbije će dostaviti Poreskoj upravi spisak preduzeća kod kojih bi mogla da se obustavi prinudna naplata poreza do ponovne prodaje kapitala subjekta privatizacije, kao i spisak preduzeća za koje bi trebalo pokrenuti stečajni postupak, kako bi se obračunao iznos sredstava za koji će Poreska uprava tražiti odobrenje od Ministarstva finansija za izdvajanje iz budžeta.

Sednici Odbora za privatizaciju prisustvovali su predstavnici Ministarstva privrede, Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda i Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od prof. dr Miodrag Stamenković.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 4. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja