Sreda, 13. februar 2019.

51. sednica Odbora za evropske integracije

Odbor za evropske integracije je, na sednici održanoj 13. februara 2019. godine, razmotrio Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za treće tromesečje 2018. godine.


Izveštaj je predstavila pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković, koja je podsetila da je Izveštaj usvojen na sednici Vlade i objavljen na sajtu Ministarstva za evropske integracije, prema standardnoj proceduri. Ona je istakla da su pokazatelji iz baze propisa nacionalnog programa za treći kvartal 2018. godine nažalost najlošiji u odnosu na sve ostale kvartale sa 13 odsto uspešnosti u odnosu na utvrđene obaveze u pogledu usvajanja zakonskih i podzakonskih akata. Ukupan procenat ispunjenosti NPAA za 2018. godinu iznosi 41 odsto i obuhvata sva četiri kvartala, kao i naknadno ispunjene obaveze, navela je Milenković. Ona je dodala da se nastavilo sa izveštavanjem u pogledu administrativnih kapaciteta i da je primećeno da taj problem postoji na nivou cele države i pokazuje da trenutni kapaciteti u institucijama u poslovima evropskih integracija nisu dovoljni, kako za sprovođenje NPAA, tako i za sprovođenje čitavog procesa pristupanja EU. Ona je navela i da Ministarstvo nije zadovoljno ovim rezultatima, te je iniciralo razgovore sa predstavnicima relevantnih institucija sa ciljem da se utvrde razlozi za nizak nivo uspešnosti, kako bi se došlo do načina na koji bi se stepen uspešnosti povećao. Ono na šta je ukazano na sastanku sa resornim institucijama jeste da su same institucije primetile da teškoće predstavljaju administrativni kapaciteti, izmene u pravnim tekovinama EU i proces prevođenja propisa, navela je Milenković. Ona je podsetila članove Odbora da su ovi elementi poznati Ministarstvu, te je Ministarstvo stava da je potrebno da institucije povedu računa o ciljevima i planovima koje su same dale, a da je Ministarstvo na raspolaganju za svaku pomoć.

Pomoćnica ministra za evropske integracije navela je i da se za 2019. godinu ne planira revizija NPAA, jer za time nema potrebe, već je potrebno fokusirati se na primenu i podizanje stepena ispunjenosti. Ona je dodala i da je izveštaj za četvrti kvartal 2018. godine u proceduri za usvajanje na sednici Vlade.

Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU ponovila je nezadovoljstvo procentom iz trećeg kvartala i navela da NPAA kao nacionalni program prati u realnom vremenu sve što se događa u pregovaračkom procesu. Ona je podsetila da će ova godina biti godina sporijeg razvoja usled izbora za EP, ali da bez obzira na to zakonodavni proces nije usporio, posebno za Poglavlje 24 u vezi azila i migracija, kao i u odnosu na zaštitu životne sredine i bezbednost hrane.

Miščević je izvestila članove Odbora o toku pregovaračkog procesa istakavši da je plan Srbije bio da se do kraja prošle godine Evropskoj komisiji predstave sva poglavlja koja su bez merila, što je učinjeno već polovinom godine. Trenutno su spremne tri pregovaračke pozicije za poglavlja bez merila i to za poglavlja 27, 28 i 3, a počela je i rasprava za Poglavlje 11, iako za isto nismo još pozvani da predstavimo poziciju, navela je Miščević. Ona je još jednom ponovila da administrativni kapaciteti postaju ozbiljan problem, imajući u vidu da je veliki broj ljudi napustio državnu upravu, ali da je jedno od rešenja problema novo zapošljavanje.

Po završetku rasprave Odbor je jednoglasno usvojio Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za treće tromesečje 2018. godine.

U nastavku rada, članovi Odbora odredili su delegaciju Odbora i datum posete Odboru za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodne skupštine Republike Bugarske.

Poseta će se obaviti u periodu od 19. do 21. marta 2019. godine, a u delegaciji će biti članovi Odbora Zvonimir Đokić, Žarko Mićin i Aleksandar Šešelj.

Odbor je odlučio i da će se 15. Konferencija parlamentarnih odbora za evropske integracije/pitanja zemalja učesnica u Procesu stabilizacije i pridruživanja u Jugoističnoj Evropi – KOSAP, čiji je domaćin Odbor za evropske integracije Narodne skupštine, održati 14. i 15. aprila 2019. godine u Beogradu.

Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Zvonimir Đokić, Vesna Marković, Krsto Janjušević, Vera Jovanović, Olivera Pešić, Gordana Čomić, Dubravka Filipovski, Dragan Veljković, mr Dejan Radenković i Dušica Stojković.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 13. februar 2019. | 51. sednica Odbora za evropske integracije 13.02.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2