Ponedeljak, 26. novembar 2018.

49. sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici Odbora, održanoj 26. novembra 2018. godine, članovi Odbora za evropske integracije razmatrali su, u načelu, Predlog carinskog zakona, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima i Predlog zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti.


Predlog carinskog zakona obrazložila je Snežana Karanović, v. d. pomoćnika ministra u Ministarstvu finansija, istakavši da je cilj donošenja ovog zakona usklađivanje sa Carinskim zakonom EU, imajući u vidu da je Republika Srbija nedavno otvorila Poglavlje 29 – Carinska unija, i da je na Nacrt predloga zakona Evropska komisija dala pozitivno mišljenje.

Ovim Predlogom zakona uređuju se opšta pravila i postupci koji se primenjuju na robu koja se unosi i iznosi iz carinskog područja Republike Srbije. Potpuna implementacija ovog zakona u EU, imajući u vidu da postoji potreba za razvojem novih IT sistema i nadogradnjom postojećih u cilju sprovođenja zakonskih zahteva, je planirana do 31. decembra 2018. godine.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima obrazložio je Desimir Desnica predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakavši da se predloženim zakonom povećava bezbednost saobraćaja na putevima kao i bezbednost učesnika u saobraćaju. Takođe, predloženim izmenama i dopunama, predloženi zakon se usklađuju sa direktivama EU.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima obrazložio je Saša Lazović, pomoćnik ministra za tehnološki razvoj u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, istakavši da je ključni cilj donošenja ovog zakona usklađivanje sa direktivama i propisima EU.

Predlog zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti obrazložio je pomoćnik direktora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Branko Brajić, koji je tom prilikom istakao da je cilj donošenja ovog zakona uvođenje novih standarda u sprovođenju mera zaštite od jonizujućih zračenja, nuklearne i radijacione sigurnosti i bezbednosti, uspostavljanje striktnog i celovitog nadzora nad izvorima jonizujućih zračenja i nuklearnim objektima, radijacionim delatnostima i nuklearnim aktivnostima, kao i nad upravljanjem radioaktivnim otpadom. Novi zakon donosi se u cilju dostizanja većeg nivoa zaštite zdravlja pojedinaca, stanovništva i životne sredine, sada i ubuduće, od štetnog dejstva jonizujućih zračenja i usklađivanja zakonodavstva Republike Srbije sa pravnim tekovinama EU, istakao je Brajić.

Nakon konstruktivne rasprave, članovi Odbora su, većinom glasova, predložili Narodnoj skupštini da prihvati predloge zakona, u načelu.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Dušica Stojković, Milorad Hadži Stošić, Gordana Čomić, Vesna Marković, Dragan Šormaz, Krsto Janjušević, mr Dejan Radenković, Zvonimir Đokić, Vera Jovanović i Dubravka Filipovski.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 26. novembar 2018. | 49. sednica Odbora za evropske integracije 26.11.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4