Ponedeljak, 25. oktobar 2021.

46. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava je, na sednici od 25. oktobra 2021. godine, razmotrio u načelu Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2021. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2021. godinu, koji je podnela Vlada.


Ministar finansija Siniša Mali naveo je da se srpska ekonomija oporavlja od globalne krize izazvane pandemijom korona virusa brže od očekivanog, da se pokazalo da je naša privreda otporna na krize i da se ove godine ostvaruje rezultat za 183 milijardi dinara bolji od očekivanog, koji je predviđen prethodnim rebalansom u aprilu.

Mali je istakao i da je ušteđen novac usmeravan na kapitalne investicije, razvoj ekonomije i poboljšanje životnog standarda građana. Naveo je da svi poreski oblici pokazuju napredak u odnosu na planirano.

Ministar finansija je u obrazloženju istakao da je u rebalansu budžeta smanjena projekcija deficita u odnosu na onaj koji je projektovan u aprilu, i da će biti 4,9 odsto, a udeo javnog duga u BDP biće 58,2 odsto. On je dodao da je nivo javnog duga pod kontrolom i da će se nastaviti sa kapitalnim investicijama i podizanjem plata i penzija.

Članovima Odbora se obratila i guvernerka Narodne banke Srbije dr Jorgovanka Tabaković, koja je istakla da je rebalans budžeta opravdan i da NBS nema sugestija i primedaba na ovaj Predlog zakona. Ekonomija i radna mesta su očuvana tokom pandemije, i nastavlja se dalji rast, poručila je Tabaković.

Mišljenja na predloženi rebalans budžeta za 2021. godinu dali su i predsednik Fiskalnog saveta prof. dr Pavle Petrović i predsednik Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda dr Miladin Kovačević.

Nakon rasprave, Odbor je prihvatio u načelu Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2021. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2021. godinu.

U nastavku sednice, razmotren je Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Pametna brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji je obrazložila predstavnica Ministarstva finansija, nakon čega su članovi Odbora prihvatili Predlog zakona.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić, a prisustvovali su seldeći članovi i zamenici članova Odbora: Veroljub Arsić, Vojislav Vujić, dr Milorad Mijatović, prof. dr Vladimir Marinković, Goran Kovačević, Olivera Pešić, dr Boban Birmančević, Zoran Bojanić, Bratimir Vasiljević, Zoltan Pek, Ana Čarapić i Duško Tarbuk.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 25. oktobar 2021. | 46. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava 25.10.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 21. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja