Sreda, 7. jun 2006.

45. sednica Odbora za poljoprivredu

Odbor za poljoprivredu je na Četrdeset petoj sednici, održanoj 7. juna, razmotrio i u načelu usvojio Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu i Predlog zakona o organskoj proizvodnji.Odbor za poljoprivredu je na Četrdeset petoj sednici, održanoj 7. juna, razmotrio i u načelu usvojio Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu i Predlog zakona o organskoj proizvodnji. Sednicom je predsedavao dr Zoran Mašić a u radu Odbora su učestvovali ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Dulić – Marković i predstavnici Skupštine AP Vojvodina.

Obrazlažući Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, Ivana Dulić – Marković je rekla da se njime uređuje planiranje, zaštita, uređivanje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta i praćenje primene zakona. Predviđena je mogućnost otuđenja i zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta od strane fizičkih i pravnih lica. Lokalne samouprave, koje će ovim zakonom dobiti veće nadležnosti u oblasti poljoprivrednog zemljišta, pripremaju godišnje programe korišćenja i zaštite državnog zemljišta. Predlaže se osnivanje Uprave za poljoprivredno zemljište, koja će se starati o sprovođenju zakona.

Predlog zakona o organskoj proizvodnji izrađen je na inicijativu proizvođača i organa nadležnih za kontrolu u organskoj poljoprivredi. Njime se reguliše prerada, pakovanje, skladištenje, obeležavanje, transport, sertifikacija i desertifikacija poljoprivrednih i drugih artikala proizvedenih metodom organske proizvodnje. Sertifikaciju će vršiti registrovane sertifikacione organizacije, nad čijim kvalitetom rada će nadzor vršiti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Da bi se sprečilo dovođenje kupaca u zabludu, proizvodi konvencionalne i organske proizvodnje razlikovaće se po oznaci a predviđeno je i uvođenje nacionalnog znaka za organske proizvode.

Odbor je razmotrio i amandmane podnete na ove zakonske predloge. Sastavni deo predloga zakona postala su 4 amandmana podneta na Predlog zakona o organskoj proizvodnji i 9 amandmana na Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Narodni poslanici povukli su 4 amandmana na Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, koliko je i Odbor za poljoprivredu formulisao na ovaj zakonski predlog i uputio u skupštinsku proceduru. Ostali amandmani biće razmotreni na sednici Narodne skupštine.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3