Četvrtak, 27. septembar 2018.

44. sednica Odbora za evropske integracije

Odbor za evropske integracije je, na sednici održanoj 27. septembra 2018. godine, razmotrio Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Republike Estonije (jun–decembar 2017) i Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za drugo tromesečje 2018. godine.


Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU prof. dr Tanja Miščević istakla je, predstavljajući Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Republike Estonije (jun–decembar 2017), da isti predstavlja ono što je urađeno u toku predsedavanja Estonije, koje je za nas bilo iznenađenje. Naime, u tom periodu otvorena su četiri pregovaračka poglavlja i Estonija je predvidela još jednu međuvladinu konferenciju, a sve to je iznenađujuće imajući u vidu da pitanje proširenja nije bilo prioritet predsedavanja i predstavljalo je uvod u promenu ovog pitanja, istakla je Miščević. Predsedavanje Bugarske, od koga se mnogo očekivalo, donelo je pozitivne promene, jer je proširenje ponovo postalo prioritet, održan je Samit, a Evropska komisija je predstavila Strategiju. U tom periodu otvorena su i poglavlja 33 i 13, navela je Miščević. Ona je dodala da se proces pregovora odvija konzistentnim tokom, što su ova dva predsedavanja i potvrdila. Navela je da je proces mogao da bude i brži, ali je u međuvremenu izrađen dokument o napretku u vladavini prava, kasnije je dat i izveštaj o proceni napretka, što je ključno za zatvaranje poglavlja, a zaključak je da je napretka bilo, ali da on može biti bolji, na čemu Srbija kontinuirano radi. Miščević je članove Odbora upoznala i sa promenama u Pregovaračkom timu, i to onih članova koji su u njemu po svojoj funkciji, kao i o saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije. Šefica Pregovaračkog tima navela je da se radi na pripremi dva pregovaračka poglavlja i to o saobraćajnoj politici i o transevropskim mrežama, kao i pripremi za dve međuvladine konferencije. Ona je takođe navela da je Nemačka primetila napredak u Poglavlju 23, što je ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović potvrdio u razgovoru nemački ambasador u Srbiji.

Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su jednoglasno Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Republike Estonije (jun–decembar 2017).

Pomoćnica ministarke za evropske integracije Ksenija Milenković predstavila je Odboru Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za drugo tromesečje 2018. godine. Ona je navela da je u martu 2018. godine usvojen revidirani NPAA po kome je rok za potpuno usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU 2021. godina, kao i da će se izveštavanje o usaglašavanju vršiti kvartalno. Novina koja je uvedena je to što NPAA, pored standardne metodologije, ima i dva nova elementa, a to su izveštavanje o administrativnim kapacitetima i njihovo pojačavanje i finansijsko uputstvo o efektima o usvajanju i primeni propisa iz NPAA, koje su zajednički izradili Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo za finansije, navela je Milenković. Ona je dodala da je stepen ispunjenosti u drugom tromesečju 27 odsto, čime Ministarstvo nije zadovoljno, te je ukazano ministarstvima na poštovanje rokova za sprovođenje planova koje su sami sebi zacrtali. Međutim, Milenković je istakla da je dobro što postoji pozitivan trend, jer ako se gleda stepen ispunjenosti NPAA od marta ove godine do danas, on iznosi 52 odsto, a prosek kašnjenja institucija u pogledu ispunjenosti je jedan kvartal. Milenković je dodala da je u izradi Izveštaj za treći kvartal, koji će biti upućen Vladi na usvajanje, kao i da očekuje da sva ministarstva pokažu punu posvećenost obavezama.

Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su jednoglasno i Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za drugo tromesečje 2018. godine.

Na sednici je članovima Odbora preneta molba ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović da se održi jedna tematska sednica Odbora na kojoj bi bio predstavljen polugodišnji izveštaj o napretku u pregovorima Srbije i EU.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Olivera Pešić, Zvonimir Đokić, Dragan Veljković, Aleksandar Stevanović, Žarko Mićin, Vesna Marković, Ivana Nikolić, Dubravka Filipovski, Hadži Milorad Stošić i Gordana Čomić.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Četvrtak, 27. septembar 2018. | 44. sednica Odbora za evropske integracije 27.09.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
utorak, 20. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja