Ponedeljak, 21. decembar 2015.

43. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Na sednici od 21. decembra, članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmotrili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u načelu.


Mladen Mladenović, v.d. pomoćnika ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine obrazložio je Predlog zakona istakavši da je polaznu osnovu za izradu Predloga zakona dala Uprava za poljoprivredno zemljište, usled problema koji su uočeni u primeni postojećeg Zakona, kao i da je isti izrađen uz najširi konsenzus svih relevantnih činilaca.

Tri su ključna razloga za donošenje Predloga zakona, a to su uzurpacija zemljišta i veliki procenat neobrađenog državnog poljoprivrednog zemljišta, zatim porast investicija i jačanje malih poljoprivrednih proizvođača, istakao je Mladenović. On je dodao da se Predlogom zakona definišu pojmovi koji do sada nisu bili definisani, a očekuje se da jedan od efekata primene Predloga zakona bude smanjenje uzurpacije neobrađenog poljoprivrednog zemljišta.

U raspravi o Predlogu zakona otvoreno je pitanje prodaje državnog zemljišta, upućene kritike na račun vremena sazivanja sednice Odbora, insistiranje na prisustvu ministarke sednicama Odbora, a mogao se čuti i poziv za povlačenje Predloga zakona iz procedure. Takođe, razgovaralo se i o primedbama na pojedina predložena zakonska rešenja i najavljeno podnošenje amandmana, kako bi se rešenja poboljšala. Pohvaljena su rešenja koja se odnose na stočarstvo, uvođenje plodoreda i davanje zemljišta u zakup na 30 godina, smanjenje mogućnosti za korupciju i drugo.

Nakon rasprave, članovi Odbora usvojili su većinom glasova Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u načelu.

U nastavku sednice Odbor je razmotrio i aktuelnu situaciju oko prelevmana. Predstavnici udruženja proizvođača mleka zahvalili su Odboru što je podržao prevazilaženje problema u govedarskoj proizvodnji, u okolnostima trgovinskog rata Evrope i Rusije, kada su cene mlečnih proizvoda bile pod teretom viškova i kada su uvedeni prelevmani. Ova zaštitna mera, na jedan broj mlečnih proizvoda, ističe do kraja godine i udruženja apeluju na nadležne da se mera produži i proširi na više proizvoda sa ciljem očuvanja govedarske proizvodnje.
Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su jednoglasno više zaključaka.

Sednici su prisustvovali članovi i zamenici članova Odbora Đorđe Stojšić, Dejan Nektarijević, Milan Kovačević, Miodrag Nikolić, Arpad Fremond, Milan Latković, Žarko Bogatinović, Velimir Stanojević, Zoran Antić, Goran Ćirić i Milija Miletić.

Sednici je predsedavao Marijan Rističević, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 21. decembar 2015. | 43. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 21.12.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 28. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja