Četvrtak, 16. mart 2006.

4. sednica Odbora za lokalnu samoupravu

Odbor za lokalnu samoupravu je na Četvrtoj sednici, održanoj 16. marta, raspravljao o Planu rada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.Odbor za lokalnu samoupravu je na Četvrtoj sednici, održanoj 16. marta, raspravljao o Planu rada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Predsedavao je Savo Urošević, a u radu Odbora su učestvovali predstavnici Ministarstva i Stalne konferencije gradova i opština.

Predstavljajući Plan rada Ministarstva, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar naglasio je da je decentralizacija strateški cilj Vlade Republike Srbije. Proces decentralizovanja vlasti započet je 2002. godine usvajanjem važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi, ali je velika smetnja procesu pravni okvir, pre svega postojeći Ustav. Važeći zakon je koncepcijski dobar ali su potrebne njegove izmene da bi se otklonili nedostaci uočeni u praksi. Politička svest na lokalnom nivou nije dovoljno razvijena da bi bilo moguće primeniti pojedina rešenja iz Zakona, pre svega u organizaciji lokalne vlasti. Da bi se sprečila neefikasnost rada lokalnih samouprava, Ministarstvo će pristupiti izmeni Zakona, uz javnu raspravu sa svim zainteresovanim predstavnicima lokalnih vlasti.

Ministar Lončar najavio je i pripremu posebnog zakona kojim bi se regulisao status grada Beograda, po ugledu na metropole evropskih zemalja. U cilju dalje decentralizacije vlasti, potrebno je izraditi zakone o lokalnim izborima, imovini i finansiranju lokalnih samouprava kao i o satusu službenika na lokalnom nivou. U organima lokalne vlasti pristupilo se racionalizaciji broja zaposlenih, po ugledu na republičke organe, u kojima je prošle godine broj službenika smanjen za 11,6 odsto.

Decentralizacija vlasti je pretpostavka za sveopštu demokratizaciju, a ulaganje u lokalnu samoupravu, ulaganje u budućnost Srbije, rekao je ministar Zoran Lončar u svom izlaganju.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 28. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja