Ponedeljak, 21. decembar 2015.

38. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku razmotrio je, na sednici od 21. decembra, u načelu, predloge zakona o zadrugama, o privrednim komorama, o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre, o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji i o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.


Ministar privrede Željko Sertić predstavio je predložene zakone članovima Odbora. Predlogom zakona o zadrugama, kao krovnim zakonom, reševa se više pitanja koja se odnose na ovu oblast, istakao je Sertić. On je dodao da sada dva zakona, koja su neadekvatna i međusobno neusaglašena, regulišu pitanje zadrugarstva. Najvažnija novina jeste što će ovaj Predlog zakona rešiti pitanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno, prebacivanje zadugarskog i društvenog zemljišta u druge oblike svojine, kao i funkcionisanje zadruga tj. pojednostaviće njihovo osnivanje, dodao je ministar Sertić.

Predlog zakona o privrednim komorama zasnovan je na evropskom, kontinentalnom sistemu rada, po kome će ubuduće svi privredni subjekti biti članovi Privredne komore Srbije, istakao je Sertić. On je dodao da će članarinu određivati sami članovi PKS-a, kao i da se ovim Predlogom stvara jedinstveni komorski sistem. Takođe, ovakav Predlog zakona je potreban radi privlačenja stranih direktnih investicija i realizacije dualnog sistema obrazovanja, naveo je Sertić.

Predlog zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre uvodi u praksu formiranje jedinstvene liste prekršaja privrednih subjekata, na osnovu sudskih odluka, u kome će se jasno videti sankcionisano poslovanje, kako bi se sprečile zloupotrebe, što je sada slučaj, naveo je ministar privrede. On je dodao i da je Predlog zakona izrađen u skladu sa Ugovorom koji je naša država potpisala sa Kraljevinom Norveškom, koja je finansijski podržala njegovu izradu.

Predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji i o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije odnose se na gašenje Agencije za privatizaciju i prebacivanje ostalih privatizacija na Ministarstvo privrede, koje će ih sprovesti do kraja, naveo je ministar Sertić. On je podsetio da zaključno sa 31. decembrom ove godine prestaje da postoji društveni kapital u Srbiji, pa samim tim i potreba za postojanjem Agencije.

U objedinjenoj raspravi koja je usledila članove Odbora zanimala su pojedina rešenja Predloga zakona o zadrugama, kao i pitanje korišćenja sredstava iz IPA fondova, gašenje Agencije za privatizaciju, a čule su se i kritike na račun centralizovanja privatizacionih procesa koji još nisu okončani.

Nakon rasprave članovi Odbora prihvatili su većinom glasova, u načelu, sve predložene zakone.

Sednici su prisustvovali članovi i zamenici članova Odbora Dragoljub Zindović, Radmilo Kostić, Olivera Pauljeskić, Mladen Grujić, Vladimir Marinković, Goran Ćirić, Đorđe Čabarkapa, Novica Tončev, Zoran Pralica, Dragomir Karić, Goran Vukadinović i Vladan Milošević.

U raspravi su takođe učestvovali i narodni poslanici koji nisu članovi Odbora.

Sednici je predsedavala Aleksandra Tomić, predsednica Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 21. decembar 2015. | 38. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku 21.12.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30