Četvrtak, 6. jul 2006.

37. sednica Odbora za kulturu i informisanje

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Dragan Kojadinović je na sednici Odbora za kulturu i informisanje, održanoj 6. jula 2006. godine, informisao narodne poslanike o zaključcima Drugog sastanka Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope, koji je održan u Varni u Bugarskoj, od 22. do 25. juna 2006. godine.Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Dragan Kojadinović je na sednici Odbora za kulturu i informisanje, održanoj 6. jula 2006. godine, informisao narodne poslanike o zaključcima Drugog sastanka Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope, koji je održan u Varni u Bugarskoj, od 22. do 25. juna 2006. godine. Na sastanku je usvojen Akcioni plan za kulturnu saradnju zemalja Jugoistočne Evrope. Dogovoreno je da se na nivou regiona napravi elektronska baza kulturnog nasleđa zemalja Jugoistočne Evrope, da se sprovede kampanja za rehabilitaciju spomenika kulture i da se zakoni zemalja regiona usklade sa zakonima Evropske unije.

Ministar Kojadinović je istakao i da je jedan od zaključaka sastanka sa komesarom za kulturu Evropske komisije Janom Figelom, održanog u Briselu, da oblast kulture i informisanja dobije status „brze pruge“, uprkos svim teškoćama oko pridruživanja Evropskoj uniji.

Po rečima ministra kulture u toku je priprema Nacrta zakona o kulturi, tekst predloga zakona o kinematografiji čeka mišljenje Ministarstva finansija, a u pripremi je i antimonopolski zakon koji će regulisati sprečavanje nedozvoljene medijske koncentracije.

Narodni poslanici su ministru postavljali pitanja u vezi sa zaključcima 35. sednice Odbora, na kojoj je usvojen Izveštaj o radu Ministarstva kulture za 2005. godinu. Izveštaji o korišćenju budžetskih sredstava, o radu ustanova kulture na Kosovu i Metohiji, o sprovedenim konkursima iz oblasti kulture će, po rečima ministra, biti dostavljeni Odboru za kulturu i informisanje.

Odbor za inostrane poslove prosledio je Odboru za kulturu i informisanje dopis Generalnog konzulata Republike Srbije u Gracu sa inicijativom Parlamenta Koruške za uspostavljanje saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, uz otvaranje izložbe Snežane Vujović Nikolić u Galeriji Parlamenta Koruške. Članovi Odbora za kuluturu i informisanje su predložili da narodni poslanik Miroslav Janković otvori izložbu u Gracu. Izložba treba da bude kulturni deo uspostavljanja saradnje između Parlamenta Koruške i Narodne skupštine Republike Srbije.

Odbor je doneo odluku da se formira tim narodnih poslanika, članova Odbora za kulturu i iniformisanje, koji će, po prethodno utvrđenom programu, posetiti ustanove kulture u Srbiji, kako bi se neposredno informisali o stanju u ustanovama kulture. Narodni poslanici su zatražili od ministra kulture da dostavi informaciju o ustanovama kulture u kojima je Republika Srbija preuzela nadležnost nakon razdruživanja sa Crnom Gorom.

Na narednoj sednici Odbora za kulturu i informisanje biće razmotren Izveštaj o radu Republičke radiodifuzne agencije.

Sednicom je predsedavao predsednik Odbora Aleksandar Lazarević.Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2