Sreda, 19. septembar 2018.

36. sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim –najnerazvijenijim područjima Republike Srbije

Na sednici Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim - najnerazvijenijim područjima Republike Srbije, održanoj 19. septembra, razgovaralo se o značaju veterine za razvoj stočarstva u nerazvijenim područjima.


Predsednik Pododbora Milija Miletić, govoreći o značaju koji veterinarska služba ima u očuvanju zdravlja životinja, pa samim tim i zdravlja ljudi, istakao je da su i pored sprovedene privatizacije koja je, kako kaže, dovela do kolapsa veterine, veterinari uspešno reagovali u svakoj kriznoj situaciji koje su se dešavale usled raznih epidemija. On smatra da je zbog toga neophodno staviti veći akcenat na veterinarsku službu, sa čime se složio i državni sekretar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Velimir Stanojević. Stanojević je istakao da je Ministarstvo svesno značaja veterine, jer je zdravlje životinja osnova svega, a Ministarstvo ulaže sve napore kako bi, iz godine u godinu, bila izdvajana veća finansijska sredstva za stočni fond. Takođe, Stanojević je naglasio da Ministarstvo poseban akcenat stavlja na rad veterinarske službe u nerazvijenim i pograničnim područjima, u kojima, zbog specifičnosti terena, ima važnu ulogu.

Ljiljana Ivanjac iz Uprave za veterinu smatra da je neophodna reorganizacija veterinarske službe u cilju jednake zastupljenosti veterinara na celoj teritoriji Srbije. Ona je naglasila da sledi novi talas vektorskih bolesti, kao što je afrička svinjska kuga, što predstavlja veliki izazov, kako za veterinarsku struku, tako i za medicinu, jer za tu bolest ne postoji vakcina. I pored toga, tvrdi Ivanjac, veterinarska služba ima plan delovanja kako bi došlo do što manjih gubitaka.

Dr Miodrag Milković iz Veterinarske komore Srbije smatra da je veterinarska služba deo javnog zdravlja i da kao takva mora da bude deo državne službe. Takođe, ukazao je na neophodnost usklađivanja određenih pravilnika Uprave za veterinu i Agencije za agrarna plaćanja.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Milija Miletić, a prisustvovali su članovi Dalibor Radičević, Mladen Lukić i Žarko Bogatinović.

Video (1)

Sreda, 19. septembar 2018. | 36. sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim-najnerazvijenijim područjima Republike Srbije 19.09.2018.