Četvrtak, 28. januar 2016.

36. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu, održanoj 28. januara članovi Odbora razmatrali su pitanje učestalih fizičkih napada na zaposlene u zdravstvenim ustanovama.


Predsednica Odbora prof. dr Slavica Đukić Dejanović podsetila je prisutne, otvarajući sednicu, na tragičan događaj koji je potresao javnost 12. januara 2016. godine kada je na radnom mestu, u Domu zdravlja Šabac, ubijena medicinska sestra Ljubinka Popović. Ona je istakla da su napadi na zaposlene u zdravstvu od strane pacijenata i članova njihovih porodica veoma učestali.

„Napadi na medicinsko osoblje prisutni su i u Hitnoj pomoći, ustanovama primarne zdravstvene zaštite, bolnicama, a ispoljavaju se kako u formi verbalnog, tako i fizičkog napada. Neki od njih završavaju se sa najtežim posledicama“, rekla je predsednica Odbora. Ona je naglasila da je današnja sednica Odbora zakazana sa ciljem da se pošalje jasna poruka da je svako nasilje protiv zdravstvenih radnika, kao i nasilje uopšte, krajnje nedopustivo i da je za rešavanje tog problema neophodna zajednička akcija svih nosilaca zdravstvenog sistema, države i društva. „Poruka je jasna, lekarima, kao i svim zaposlenima u zdravstvu treba da omogućimo bezbednost u pružanju zdravstvene zaštite, stvorimo sigurnu radnu sredinu, jer se time poboljšava i kvalitet lečenja pacijenata“, ocenila je predsednica Odbora.

Tokom sednice govorilo se o uspostavljanju najvišeg nivoa krivično – pravne zaštite zdravstvenih radnika, mogućnosti uvođenja statusa službenog lica za zdravstvene radnike, kao i prevenciji nasilja nad njima, u cilju prevazilaženja ovog ozbiljnog problema.

Nakon diskusije na 36. sednici Odbora za zdravlje i porodicu usvojeni su zaključci.

Sednici su prisustvovali prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Biljana Pavlović, državni sekretar u Ministarstvu pravde, Milorad Todorović, sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Dejan Živaljević iz Uprave policije, kao i predstavnici Zaštitnika građana, Zdravstvenog saveta Srbije, Srpskog lekarskog društva, lekarske, stomatološke, farmaceutske komore Srbije, Komore biohemičara Srbije, Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije, Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“, kao i Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije i Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora prof. dr Slavica Đukić Dejanović, a istoj su prisustvovali članovi i zamenici članova Odbora dr Branislav Blažić, prim. dr Ninoslav Girić, prof. dr Milan Knežević, dr Predrag Mijatović, dr Aleksandar Radojević, Vladica Dimitrov, dr Vesna Rakonjac, dr Dragana Barišić, prof. dr Mileta Poskurica, Aleksandar Peranović, dr Radoslav Jović, dr Darko Laketić, Anamarija Viček, dr Milan Latković i Ljiljana Kosorić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 28. januar 2016. | 36. sednica Odbora za zdravlje i porodicu 28.01.2016.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2