Petak, 27. novembar 2015.

36. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Na sednici od 27. novembra, članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova upoznali su se sa „Zrenjaninskim modelom“ u borbi protiv nasilja u porodici.


Otvarajući sednicu, predsednik Odbora Meho Omerović podsetio je da se 25. novembra obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici, kada počinje i 16 dana aktivizma u ovoj borbi. On je istakao da se ovim problemom Odbor u kontinuitetu bavio do sada, kao i da je u 2015. godini 36 žena stradalo kao žrtva porodičnog nasilja, što je podatak koji treba da zabrine i upozori sve institucije koje treba da se bore protiv nasilja nad ženama i u porodici. Zrenjaninski model u borbi protiv nasilja u porodici povezuje na pravi način četiri institucije u ovoj borbi, a to su centar za socijalni rad, policija, tužilaštvo i pravosuđe, što treba da bude putokaz drugima kako institucije treba da rade, zaključio je Omerović.

„Zrenjaninski model“ u borbi protiv nasilja u porodici predstavili su Slobodan Josimović, zamenik javnog tužioca iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu i Mladen Vujin, zamenik tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.

Sednica je počela minutom ćutanja i odavanjem pošte poslednjoj žrtvi porodičnog nasilja u Zrenjaninu, a koje se dogodilo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici, kao i drugim žrtvama nasilja u porodici.

U kraćoj prezentaciji predstavljeni su normativni okvir za saradnju centra za socijalni rad, policije, tužilaštva i pravosuđa, principi i model te saradnje.

Nakon prezentacije otvoren je dijalog u kome su predstavnici drugih institucija sa teritorije Zrenjanina, ali i drugih opština, predstavili svoja iskustva, ali i probleme sa kojima se suočavaju u borbi protiv nasilja u porodici.

Predsednik Odbora Meho Omerović istakao je da će Odbor, na nekoj od narednih sednica, a na osnovu svega što se danas čulo, doneti odgovarajuće zaključke koje će uputiti nadležnim institucijama na dalje postupanje.

Sednici su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i predstavnici izvršne vlasti, tužilaštava, policije, pravosuđa i centara za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina.

Sednica je održana van sedišta Narodne skupštine, u Zrenjaninu, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Sednici je predsedavao Meho Omerović, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30