Četvrtak, 14. septembar 2006.

34. sednica Odbora za evropske integracije

Odbor za evropske integracije je na sednici, održanoj 14. septembra, razmatraoPrvi izveštaj o toku realizacije Plana za sprovođenje prioriteta iz Evropskog partnerstva.Odbor za evropske integracije je na sednici, održanoj 14. septembra, razmatraoPrvi izveštaj o toku realizacije Plana za sprovođenje prioriteta iz Evropskog partnerstva. Sednici je predsedavala Suzana Grubješić.

Potpredsednica Vlade Ivana Dulić-Marković, predstavljajući članovima Odbora Izveštaj, istakla je da je u proteklom periodu u svakom od pet prioritetnih segmenata iz Evropskog partnerstva postignut napredak. U saradnji sa Narodnom skupštinom gotovo u celini zaokružen je zakonodavni okvir za reformu državne uprave. U oblasti reforme pravosuđa važan korak učinjen je usvajanjem nacionalne strategije i formiranjem Visokog saveta pravosuđa. Osim toga, pripremljeni su zakoni o civilnoj i demokratskoj kontroli Vojske, o Vojsci, odbrani i o službama bezbednosti, koje bi trebalo što pre doneti. Na kraju izlaganja, potpredsednica Vlade posebno je istakla da je neophodna revizija Plana za sprovođenje prioriteta iz Evropskog parnerstva, s obzirom na to da je Srbija u junu ove godine preuzela nadležnosti državne zajednice.

Direktorka Kancelarije Vlade za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević obavestila je članove Odbora da će Evropska komisija početkom oktobra biti upoznata sa rezultatima dosadašnjih aktivnosti na sprovođenju prioriteta u Srbiji. Ona je posebno ukazala na značaj uloge Narodne skupštine u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

U raspravi je ocenjeno da se mora nastaviti sa jačanjem kapaciteta Narodne skupštine za nastavak započetih reformi koje će omogućiti evropsku integraciju Srbije.Takođe je naglašeno da bi Narodna skupština i Vlada trebalo da učine dodatne napore da se do kraja godine potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Odbor je jednoglasno usvojio Prvi izveštaj Vlade o toku realizacije Plana za sprovođenje prioriteta iz Evropskog partnerstva.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
petak, 1. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja