Petak, 30. novembar 2018.

32. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva

Na sednici održanoj 30. novembra, članovi Odbora su, povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, razgovarali na temu „Poslovna sposobnost kao preduslov za uključenost i jednakost osoba sa invaliditetom“.


Predsednica Odbora Milanka Jevtović Vukojičić je pozdravila goste i iznela podatak da u svetu 10–15 odsto ljudi ima neki oblik ili stepen invaliditeta, dok je u Srbiji, prema poslednjim podacima, evidentirano oko 800 000 osoba sa invaliditetom. Upravo zbog toga je ustanovljen 3. decembar, kao međunarodni dan posvećen osobama sa posebnim potrebama i invaliditetom, koji ima za cilj da se podigne svest javnosti o veličini problema sa kojima se te osobe suočavaju, da se unapredi kvalitet njihovog života i da se osobe sa invaliditetom uključuju u sve društvene aktivnosti, navela je Vukojičić.

Učešće je uzeo državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Erić, koji je članove Odbora upoznao sa aktivnostima koje je Ministarstvo preduzelo u cilju osnaživanja osoba sa invaliditetom. Između ostalog, naveo je da je Ministarstvo ove godine, na sajmu knjiga, iniciralo da se pod sloganom „Jednaki“, osobe sa invaliditetom predstave sa svojim rukotvorinama, slikama i umetničkim delima. Takođe, istakao je da je održan niz radionica i sportskih aktivnosti u kojima su učestvovale osobe sa invaliditetom i dodao da je u velikom broju opština postavljena zvučna i svetlosna signalizacija kako bi se slabovidim i slepim osobama olakšalo samostalno kretanje.

Članovima Odbora obratila se poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je podsetila da je Generalna skupština UN jednoglasno usvojila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 13. decembra 2006. godine, koja je stupila na snagu 3. maja 2008. godine.

Srbija je jedna od 117 zemalja koje su ratifikovale pomenutu Konvenciju, a koja ima za cilj da se unapredi, zaštiti i osigura puno i jednako uživanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda osoba sa invaliditetom.

Janković je ocenila da je od velikog značaja primena člana 12. Konvencije, jer se odnosi na ravnopravnost osoba sa invaliditetom sa drugim osobama u svim aspektima života. Tim članom se obezbeđuju jednaka prava osobama sa invaliditetom da budu vlasnici imovine, da je nasleđuju i da kontrolišu svoje finansije. Istakla je da je neophodno obezbediti dalje smernice za primenu člana 12. kako bi se precizirao obim obaveza zemalja članica potpisnica i kako bi se unapredio model za odlučivanje i donošenje odluka osobama koje su u potpunosti lišene poslovne sposobnosti.

Saša Gajin, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union, ukazao je na važnost zaštite od diskriminacije osoba sa invaliditetom i dodao da treba raditi na napuštanju sistema potpunog lišavanja poslovne sposobnosti odnosno, prelasku na delimično lišavanje poslovne sposobnosti.

Na sednici se razgovaralo o razlici između lišavanja radne i poslovne sposobnosti osoba sa invaliditetom i ocenjeno je da je potrebno preduzeti dodatne mere, kako bi se osobama koje su u potpunosti lišene poslovne sposobnosti, dala mogućnost da donose odluke samostalno i da ne budu u celosti isključene iz životnih aktivnosti. U razgovoru je istaknuto da je izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, data nadležnost sudu, da na svake tri godine vrši reviziju, odnosno proverava poslovnu sposobnost pomenutih lica.

U konstruktivnoj raspravi učestvovali su: Laza Stefanović, ispred Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, Svetlana Vlahović, potpredsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, Ivanka Jovanović, ispred Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije i narodni poslanici Ljupka Mihajlovska i Branimir Rančić.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Milanka Jevtović Vukojičić a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Branimir Rančić, Vlado Babić, Dragan Savkić, Josip Broz, Vesna Nikolić Vukajlović, Tomislav Žigmanov, Slavica Živković, Milena Ćorilić, Marija Janjušević i Gorica Gajić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 30. novembar 2018. | 32. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva 30.11.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
sreda, 17. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja