Petak, 3. decembar 2021.

30. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici, koja je održana 3. decembra 2021. godine, članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku razmotrili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima, u načelu, koji je podnela Vlada.


Predlog zakona obrazložili su pomoćnik ministara privrede Dušan Vučković i direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić. Predstavnici predlagača istakli su da je u skladu sa navedenim Predlogom zakona predviđeno da će lek ili medicinski proizvod, koji je zaštićen sertifikatom o dodatnoj zaštiti, moći da se proizvodi ili skladišti u Republici Srbiji samo za svrhu izvoza pod uslovom da je posebnim oznakama obeleženo pakovanje tog leka ili medicinskog proizvoda. Ove odredbe Predloga zakona primenjivaće se od 2. jula 2022. godine i neće se odnositi na sertifikate koji su počeli da važe pre stupanja na snagu ovog zakona. Takođe, proizvodnja leka ili medicinskog proizvoda može početi najranije šest meseci pre isteka važenja sertifikata radi skladištenja na teritoriji Republike Srbije kako bi se nakon isteka odgovarajućeg sertifikata stavili na tržište Republike Srbije. Sertifikat o dodatnoj zaštiti je teritorijalno pravo i predstavlja produženje važenja patenta za najviše pet godina.

Predlogom zakona predložene su i izmene odredaba Zakona koje uređuju postupak zaštite i suštinsko ispitivanje malog patenta. Predlogom zakona proširen je predmet zaštite malog patenta, tako da se malim patentom može štititi proizvod, a ne samo rešenje koje se odnosi na konstrukciju nekog proizvoda ili raspored njegovih sastavnih delova kako je propisano važećim zakonom.

Nakon obrazloženja i diskusije, članovi Odbora usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima, u načelu.

Članovi Odbora razmotrili su i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mongolije o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, koji je podnela Vlada. Predlog zakona obrazložila je Maja Sikimić, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova. Ona je istakla da je ovim Sporazumom predviđeno unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje, kao i da je stvoren pravni osnov za formiranje Zajedničke komisije za praćenje trgovinsko-ekonomske saradnje i preduzimanje odgovarajućih aktivnosti vezanih za njeno dalje unapređenje i otklanjanje eventualnih prepreka u njenom odvijanju.

Odbor je nakon obrazloženja glasao za usvajanje ovog Predloga zakona, u celini.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Veroljub Arsić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Zoran Tomić, Vojislav Vujić, doc. dr Ilija Životić, Snežana Petrović, Vesna Stambolić, Nataša Ljubišić, Snežana Paunović, Nenad Krstić, Branimir Jovanović, Mladen Bošković, Mirela Radenković i Ivana Popović.
Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 3. decembar 2021. | 30. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku 03.12.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31