Četvrtak, 13. april 2006.

30. sednica Odbora za evropske integracije

Na Tridesetoj sednici, održanoj 13. aprila, Odbor za evropske integracije je raspravljao o Predlogu zakona o Crkvama i verskim zajednicama.Na Tridesetoj sednici, održanoj 13. aprila, Odbor za evropske integracije je raspravljao o Predlogu zakona o Crkvama i verskim zajednicama.

Sednicom je predsedavala Ksenija Milivojević.

U radu Odbora učestvovali su ministar vera prof. Dr Milan Radulović i predstavnici Kancelarije Vlade Republike Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji, Društva konzervatora Srbije i nevladinih organizacija: „Beogradski centar za ljudska prava“, „ Građanske inicijative“ i „Centar za razvoj civilnog društva“.

Na početku rasprave, predsednica Odbora Ksenija Milivojević je informisala prisutne o dopisu nadbiskupa beogradskog Stanislava Hočavera, kojim on predlaže da se rasprava o ovom zakonskom predlogu odloži, kao i o preliminarnim ocenama predloženih rešenja eksperata Saveta Evrope. Ona je istakla da opširnija ekspertiza nije dostavljena, zbog nedostatka vremena da se ona sačini.

Obrazlažući Predlog zakona o Crkavama i verskim zajednicama, ministar vera Milan Radulović istakao je da, nakon stavljanja van snage zakona iz 1953. godine, kojim su crkve i verske zajednice bile svedene na nivo udruženja građana, Srbija nije imala propise koji bi regulisali ovu oblast. U javnoj raspravi su učestvovali predstavnici 53 crkve, verske zajednice i domaćih i međunarodnih organizacija. On je naglasio da su u Predlog zakona uneta opšta načela i standardi verskih sloboda koji važe u evropskim zemljama, kao i da su predložena rešenja o odnosima između verskih zajednica prilagođena multikonfesionalnoj strukturi u našoj zemlji.

Tokom rasprave, narodni poslanici i predstavnici civilnog sektora izneli su primedbe na Predlog zakona. Posebno je bilo reči o mogućnosti vršenja verskih obreda u školama, bolnicama, vojnim jedinicama i slično, o obavezi lokalnih samouprava da se izjasne o referendumima o samodoprinosu za izgradnju verskih objekata, osnivanju zavoda za zaštitu kulturne baštine od strane verskih zajednica i autonomiji koju, prema predlogu Vlade, imaju verske obrazovne institucije.

Po obavljenoj raspravi, dogovoreno je da Odbor, na osnovu dostavljenih primedbi, formuliše amandmane i dostavi ih Narodnoj skupštini na izjašnjavanje.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja