Utorak, 3. decembar 2013.

29. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva

Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva održao je 3. decembra sednicu zajedno sa Odborom za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.


Sednica je održana povodom obeležavanja Svetskog dana za prava osoba sa invaliditetom 3. decembra, sa temom Uklonimo prepreke, otvorimo vrata – uključenost za sve.
Predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Milica Dronjak ukazala je na probleme i prepreke, u smislu nepristupačnih objekata i nedostatka informisanja, sa kojima se osobe sa invaliditetom (OSI) svakodnevno suočavaju. Ona je ukazala i na postojanje socijalnih barijera i potrebu podizanja svesti društva o potrebama OSI.
Predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Dejan Radenković izrazio je spremnost ovog Odbora da, u okviru svojih nadležnosti, razmatra potrebe i sugestije udruženja osoba sa invaliditetom, sa aspekta uklanjanja arhitektonskih barijera, čime bi se omogućila njihova brža inkluzija u društvo.
Državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković informisala je o aktivnostima Ministarstva u oblasti zakonodavne delatnosti i podrške Ministarstva projektnim aktivnostima koje su usmerene na poboljšanje položaja OSI.
Učesnicima sednice obratila se i Gordana Rajkov, predsednica Centra za samostalni život OSI Srbije, koja je pozdravila osnivanje neformalne poslaničke grupe u Narodnoj skupštini koja će se baviti pitanjima OSI.
O potrebi unapređenja postojećih zakonskih rešenja kojima se reguliše položaj OSI govorili su predstavnici Nacionalne organizacije OSI Srbije, predstavnici Saveza gluvih i nagluvih Srbije i Saveza slepih, predstavnici Ministarstva građevinarstva i urbanizma, Zaštitnik građana Saša Janković i predstavnici kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Sednica je održana uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta u Srbiji.

Sednici su predsedavali predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Milica Dronjak i predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Dejan Radenković.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4