Utorak, 3. decembar 2013.

29. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije održao je 3. decembra sednicu zajedno Odborom za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.


Sednica je održana povodom obeležavanja Svetskog dana za prava osoba sa invaliditetom 3. decembra, sa temom Uklonimo prepreke, otvorimo vrata – uključenost za sve.
Predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Dejan Radenković izrazio je spremnost ovog Odbora da, u okviru svojih nadležnosti, razmatra potrebe i sugestije udruženja osoba sa invaliditetom (OSI), sa aspekta uklanjanja arhitektonskih barijera, čime bi se omogućila brža inkluzija OSI u društvo.
Predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Milica Dronjak ukazala je na probleme i prepreke, u smislu nepristupačnih objekata i nedostatka informisanja, sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju. Ona je ukazala i na postojanje socijalnih barijera i potrebu podizanja svesti društva o potrebama OSI.
Državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković informisala je o aktivnostima Ministarstva u oblasti zakonodavne delatnosti i podrške Ministarstva projektnim aktivnostima koje su usmerene na poboljšanje položaja OSI.
Učesnicima sednice obratila se i Gordana Rajkov, predsednica Centra za samostalni život OSI Srbije, koja je pozdravila osnivanje neformalne poslaničke grupe u Narodnoj skupštini koja će se baviti pitanjima OSI.
O potrebi unapređenja postojećih zakonskih rešenja kojima se reguliše položaj OSI govorili su predstavnici Nacionalne organizacije OSI Srbije, predstavnici Saveza gluvih i nagluvih Srbije i Saveza slepih, predstavnici Ministarstva građevinarstva i urbanizma, Zaštitnik građana Saša Janković i predstavnici kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Sednica je održana uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta u Srbiji.

Sednici su predsedavali predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Dejan Radenković i predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Milica Dronjak.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Utorak, 3. decembar 2013. | 29. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije 03.12.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
četvrtak, 2. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja