Četvrtak, 5. decembar 2013.

28. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Na sednici održanoj 5. decembra, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo razmotrio je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu i Predlog zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, povodom zahteva Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).


U dopisu upućenom Odboru navodi se da bi iz Predloga zakona o budžetskom sistemu kojim je, između ostalog, predviđena zabrana zasnivanja radnog odnosa sa novim licima radi popunjavanja upražnjenih radnih mesta kod korisnika javnih sredstava do 31. decembra 2015. godine, trebalo da se izuzme nastavno osoblje univerzitetskih i visokoškolskih ustanova. U obrazloženju se navodi da bi predloženo rešenje izazavalo dugoročne negativne posledice po visokoškolske i naučnoistraživačke institucije, s obzirom da veliki deo nastavnog kadra ima zasnovan radni odnos na određeno vreme, izuzev redovnih profesora i administrativnih radnika. Drugi zahtev KONUS-a je da se iz Predloga zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru takođe izuzme univerzitetski i visokoškolski nastavni kadar, jer bi takvo predloženo rešenje dodatno ubrzalo odliv mladih stručnjaka u inostranstvo i istovremeno otežalo povratak u zemlju naših studenata koji su se školovali u inostranstvu.
Zaheteve su, u ime KONUS-a, obrazložili rektor Beogradskog univerziteta i predsednik KONUS-a prof. dr Vladimir Bumbaširević i potpredsednik KONUS-a prof. dr Miroslav Vesković. Zahteve KONUS-a podržali su rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Miladin Kostić i član SANU Đorđe Šijački koji su učestvovali u radu sednice Odbora.
Članovi Odbora i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislav Jovanović, koji su učestvovali u raspravi i podržali zahteve KONUS-a, saglasili su se da se ovi zahtevi upute Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava na razmatranje.

Sednici je predsedavao prof. dr Milan Knežević, zamenik predsednika Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja