Utorak, 22. oktobar 2019.

28. sednica Odbora za kulturu i informisanje

Članovi Odbora za kulturu i informisanje, održali su, zajedno sa Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, 22. oktobra, sednicu na kojoj se razgovaralo o očuvanju kulturnog identiteta u dijaspori.


Na tu temu članovima Odbora obratila se Milica Mila Pivnički Malruni, supruga bivšeg premijera Kanade Brajana Malrunija, istaknuta članica srpske dijaspore u Kanadi.

U ime predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, i svoje ime, Milu Malruni i njenog supruga Brajana Malrunija, pozdravio je potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković, a uvodim obraćanjima obratili su se predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, kao i predsednik PGP sa Kanadom Zoran Bojanić.

Mila Malruni, kao istaknuta članica srpske dijaspore iz Kanade, govorila je o tome kako očuvati kulturni identitet srpskog naroda u dijaspori. Ona je naglasila da je multikulturalizam izuzetno važno pitanje u Kanadi, kao državi koja veruje u vladavinu prava, demokratiju i slobodu mišljenja, dodavši da kulturne raznolikosti mogu biti blago svake zemlje ukoliko su tretirane na pravi način.

Milica Mila Pivnički Malruni poreklom je iz Novog Bečeja i kao istaknutoj članici srpske dijaspore dode ljen joj je Vitez svetosavskog pacifizma. Opština Novi Bečej je u saradnji sa Arhivom Zrenjanina i Novog Bečeja i ambasadorkom dr Ljiljanom Nikšić priredila knjigu pod nazivom „Milina zemlja predaka – Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja“.

Sednici su prisustvovali članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kanadom, ambasador Kanade u Srbiji Nj.E. Kati Čaba, ambasadori Belgije, Iraka, Katara, Maroka i Alžira, predstavnici diplomatskog kora, Ministarstva spoljnih poslova i Opštine Novi Bečej.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Mirko Krlić, kao i članovi i zamenici članova Odbora mr Jadranka Jovanović, Aleksandar Jugović, Dragana Kostić, Stanija Kompirović, prof. dr Marko Atlagić, Mladen Lukić, Snežana Paunović, Nataša Mihailović Vacić, Hadži Milorad Stošić i Đorđe Vukadinović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 22. oktobar 2019. | zajednička sednica Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za dijasporu i Srbe u regionu 22.10.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
subota, 31. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja