Četvrtak, 21. mart 2019.

27. sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti

Odbor za kontrolu službi bezbednosti, na sednici održanoj 21. marta 2019. godine, razmatrao je i usvojio Izveštaj o radu Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane za period od 1. jula do 31. decembra 2018. godine.


U izveštajnom periodu Generalni inspektor realizovao je sve planirane zadatke u potpunosti i kvalitetno, ostvario potpunu saradnju sa direkcijama Vojnoobaveštajne i Vojnobezbednosne agencije, što je po oceni članova Odbora obezbedilo unapređenje kvaliteta, efikasnosti, zakonitosti i pravilnosti rada agencija. Odbor je dao punu podršku Generalnom inspektoru u vršenju kontrole nad radom službi bezbednosti Ministarstva odbrane, smatrajući da je ovakav vid kontrole značajan sa aspekta unapređenja zakonitosti i pravilnosti rada službi bezbednosti.

Članovi Odbora razmatrali su i utvrdili Izveštaj Odbora za kontrolu službi bezbednosti o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2018. godinu. Odbor je ocenio, kroz izveštaje o radu službi bezbednosti, da sve tri službe bezbednosti Republike Srbije rade u skladu sa zakonom i u okviru svojih nadležnosti i zadataka. Takođe, sva relevantna saznanja, procene i analize o bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama su pravovremeno dostavljene svim nadležnim državnim organima. Vršeći nadzorne posete i kontrolu rada, članovi Odbora su ustanovili da u nadziranim slučajevima nije bilo propusta prilikom primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka. Tom prilikom, službe bezbednosti su pokazale konstruktivan i otvoren pristup omogućivši članovima Odbora uvid u kompletnu dokumentaciju.

Na istoj sednici, Odbor za kontrolu službi bezbednosti utvrdio je Plan rada Odbora za 2019. godinu. Planom rada Odbora za kontrolu službi bezbednosti predviđeno je održavanje sednica radi razmatranja redovnih izveštaja službi bezbednosti, planirane su nadzorne posete centrima službi bezbednosti, čime Odbor u potpunosti primenjuje svoja zakonska ovlašćenja u oblasti nadzora i kontrole nad radom službi bezbednosti.

Sednici, koja je bila zatvorena za javnost, predsedavao je predsednik Odbora mr Igor Bečić.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2