Ponedeljak, 18. septembar 2006.

27.Sednica odbora za smanjenje siromaštva

Odbor za smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije održao je 18. septembra Dvadeset sedmu sednicu u maloj sali Doma Narodne skupštine.Odbor za smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije održao je 18. septembra Dvadeset sedmu sednicu u maloj sali Doma Narodne skupštine. Sednica je održana u formi okruglog stola, a predsedavala je Snežana Stojanović-Plavšić.

Na dnevnom redu bilo je iniciranje redovnih koordinacionih sastanaka svih učesnika u ovom procesu, a uradu su učestvovali članovi skupštinskih odbora za rad, boračka i socijalna pitanja i za lokalnu samoupravu, kao i partneri koji su uključeni u proces implementacije Strategije za smanjenje siromaštva. Bili su prisutni predstavnici Tima potpredsednika Vlade, nevladinih organizacija, Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji, predstavnici poslodavaca i drugi.

Na početku sednice, prisutnima se obratio predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković istakavši da je za sprovođenje različitih strategija u Srbiji, a posebno strategije za smanjenje siromaštva neophodan partnerski odnos svih, od državnih institucija do nevladinog sektora i privrede, ali i to da sprovođenje strategije neće uroditi plodom ukoliko se informacije ne dele i ukoliko se institucije međusobno ne informišu i podstiču.

Na sednici je pokrenuta inicijativa da se buduće aktivnosti organizuju kroz Forum koji će okupiti sve partnere u sprovođenju Strategije za smanjenje siromaštva, kako bi se poboljšala međusobna komunikacija učesnika u ovom procesu i time poboljšali uslovi za dalju primenu ovog dokumenta.

U raspravi su svi učesnici pozdravili ideju o osnivanju Foruma, ocenjujući da je to dobar način da se okupe svi koji se bave problemom siromaštva, razmene iskustva i međusobno bolje informišu o preduzetim inicijativama, primerima dobre prakse i budućim akcijama.

Zaključeno je da se Forum sastaje četiri puta godišnje u plenumu, a da se u međuvremenu organizuju tematski sastanci na kojima bi se razmatrale aktuelne teme. U diskusiji je predloženo više tema koji bi se mogle razmatrati na narednim sastancima. Takođe je podržan predlog da se omogući pristup i novim učesnicima i obezbedi prisustvo predstavnika resornih ministarstava.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5