Četvrtak, 13. jul 2006.

26. sednica Odbora za smanjenje siromaštva

Na sednici Odbora za smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije, održanoj 13. jula 2006. godine, razmotren je Predlog zakona o udruženjima, kojim se uređuje osnivanje i pravni položaj udruženja, članstvo i organi, statusne promene i prestanak rada, kao i druga pitanja značajna za rad udruženja.Na sednici Odbora za smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije, održanoj 13. jula 2006. godine, razmotren je Predlog zakona o udruženjima, kojim se uređuje osnivanje i pravni položaj udruženja, članstvo i organi, statusne promene i prestanak rada, kao i druga pitanja značajna za rad udruženja. U obrazloženju Predloga zakona, koji je podnela Vlada Republike Srbije, kao jedan od razloga za donošenje zakona navodi se da je pravni okvir za osnivanje i delovanje udruženja u Republici Srbiji trenutno prilično šarolik i nehomogen, što je posledica činjenice da potiče iz bitno različitih perioda u kojima je Srbiju karakterisalo različito i političko i društveno-ekonomsko uređenje.

Otvarajući skup, na koji su bili pozvani predstavnici nevladinih i društvenih organizacija, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković je rekao da je ovaj Predlog zakona godinama u pripremi i da je jako važno da što pre bude usvojen zbog stvaranja okvira koji treba da obezbedi kvalitetno delovanje svih udruženja. Predsednik Marković je istakao da naša zemlja ima dve obaveze, da izgradi državne institucije i da istovremeno obezbedi kvalitetno funkcionisanje nevladinog sektora, kao i da ne postoje kvalitetni mehanizmi za sprovođenje ta dva procesa. On je rekao da su nevladine organizacije „so“ edukacije i širenja novih ideja, aspekata i mogućnosti da se organizuju oni segmenti društvenog života, koji nisu nadležnost državnih institucija. Zakon treba da bude takav da se njima jasno odvoji nevladin sektor od državnih institucija, kako bi se sprečila mogućnost njihovog politizovanja, rekao je Marković.

Narodnim poslanicima i predstavnicima udruženja i društvenih organizacija Predlog zakona o udruženjima predstavila je državni sekretar iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vesna Ilić-Prelić, istakavši da Zakon predviđa da sve organizacije budu u ravnopravnom položaju.

Vesna Ilić-Prelić je rekla da je, nakon dugotrajne javne rasprave u kojoj su učestvovali predstavnici svih relevantnih udruženja, pitanje imovine ostalo neusaglašeno. Prelaznim odredbama Predloga zakona predviđeno je da nepokretnosti u društvenoj, odnosno državnoj svojini, na kojima pravo korišćenja imaju društvene organizacije, danom stupanja na snagu zakona postaju sredstva u državnoj svojini na kojima pravo korišćenja ima jedinica lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nepokretnosti nalaze.

Sa ovakvim zakonskim rešenjem nisu se složili predstavnici brojnih društvenih organizacija, koji su učestvovali u radu okruglog stola.

Sednicom je predsedavala predsednik Odbora za smanjenje siromaštva Snežana Stojanović-Plavšić.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5