Utorak, 29. januar 2019.

26. sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti

Odbor za kontrolu službi bezbednosti, na 26. sednici, održanoj 29. januara 2019. godine, razmatrao je i usvojio Izveštaj o radu Bezbednosno-informativne agencije za period od 1. aprila do 30. septembra 2018. godine i Izveštaj Bezbednosno-informativne agencije o stanju bezbednosti u Republici Srbiji (decembar 2018. godine).


Članovi Odbora su pozitivno ocenili rad pripadnika Bezbednosno-informativne agencije u izveštajnom periodu, njihovo angažovanje na realizaciji težišnih zadataka u obavljanju poslova zaštite Ustavom utvrđenog poretka i bezbednosti Republike, suprotstavljanja organizovanom kriminalu i delatnostima usmerenim ka vršenju krivičnih dela sa elementom inostranosti, unutrašnjeg i međunarodnog terorizma.

Predsednik Odbora mr Igor Bečić pozdravio je napore predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i članova Vlade Republike Srbije u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala i pronalaženju počinilaca najtežih krivičnih dela. Takođe je ukazao na aktuelne bezbednosne izazove, rizike pretnje globalnog i regionalnog karaktera od značaja za bezbednost Republike Srbije i njenih građana i značaj pravovremenog iznalaženja adekvatnih odgovora za svaku buduću situaciju koja nas može zadesiti.

Ocenjeno je da aktuelna bezbednosna dešavanja na teritoriji AP Kosova i Metohije svakako usložnjavaju bezbednosnu situaciju i zahtevaju povećani stepen angažovanja. Razgovaralo se i o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj. Ocenjeno je da je stanje bezbednosti u Republici Srbiji stabilno i pored kontinuirane izloženosti naše države različitim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama čije je ispoljavanje manjeg ili većeg intenziteta.

Tokom diskusije, predstavnici Bezbednosno-informativne agencije, na čelu sa gospodinom Bratislavom Gašićem, direktorom Bezbednosno-informativne agencije, dali su članovima Odbora odgovore na pitanja i pojašnjenja u vezi sa navedenim izveštajima.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti nastaviće aktivan nadzor nad radom službi bezbednosti u cilju daljeg koordiniranog i usklađenog rada službi bezbednosti na planu ostvarivanja nacionalnih interesa koji se sprovode putem obaveštajno-bezbednosne delatnosti.

Sednici, koja je bila zatvorena za javnost, predsedavao je predsednik Odbora mr Igor Bečić.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3