Četvrtak, 27. februar 2020.

25. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Na sednici Odbora, održanoj 27. februara, članovi Odbora informisani su o epidemiološkoj situaciji u Republici Srbiji u vezi sa novim korona virusom.


Predsednik Odbora dr sci. med. Darko Laketić istakao je značaj informisanja javnosti i medija o trenutnoj situaciji u zemlji ali i na globalnom nivou, te da je i današnja sednica dobar način za to, posebno uzevši u obzir da se veliki broj građana, tragajući za tačnim informacijama, obraćao tom radnom telu Narodne skupštine. Predsednik Odbora je naglasio da su dezinformacije u medijima, uzburkale javnost i da je neophodno da informacije koje se plasiraju odgovaraju istini i činjeničnom stanju na terenu, a ono je takvo da trenutno na teritoriji naše zemlje nema obolelih.

„Očekivano je da će ih biti, što ne znači da treba dizati paniku, jer smo spremni da odgovorimo na pojavu virusa“, naglasio je Laketić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Berislav Vekić potvrdio je da u Republici Srbiji nema registrovanih obolelih od korona virusa. On je istakao da je na taj virus do sada testirano ukupno 20 osoba koje su ispunjavale uslove za testiranje i da su svi uzorci bili negativni.

Vekić je naveo da je u svetu obolelo ukupno 82107 osoba, a zabeležena su 2804 smrtna slučaja, kao i da je virus registrovan u 43 zemlje.

On je podsetio da su preporuka u prevenciji izbegavanje osoba koji imaju znakove oboljenja i masovnih okupljanja, pojačana higijena ruku sapunom ili alkoholnim gelovima, nošenje zaštitnih maski i izbegavanje kontakta sa živim i mrtvim životinjama.

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milovan Jovanović Batut” dr Verica Jovanović i pomoćnik direktora Darija Kisić Tepavčević, naglasile su da je Republika Srbija spremna za eventualnu pojavu i lečenje virusa i da nema mesta panici. One su istakle da se situacija prati na satnom nivou i da ukoliko i dođe do oboljevanja, najveći broj pacijenata će imati minimalne simptome, a kod mnogih će oni čak potpuno izostati, te da se može očekivati hospitalizacija svega 15 odsto od ukupnog broja obolelih.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuš smatra da je mogućnost da će se korona virus pojaviti u Srbiji veoma velika, ali da će biti primenjene sve mere koje su potrebne kako bi se ograničio dalji prenos i dodao da je SZO obezbedila 1000 testova za Srbiju. On je uputio čestitke svim institucijama u Srbiji koje su uradile sve što je neophodno u cilju prevencije i pripreme za pojavu oboljevanja.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr. Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Radoslav Jović, dr Muamer Bačevac, dr Milovan Krivokapić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Danica Bukvić, dr Dragana Barišić, dr Desanka Repac, prof. dr Milan Knežević, dr Ljubica Mrdaković Todorović i dr Danijela Stojadinović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 27. februar 2020. | 25. sednica Odbora za zdravlje i porodicu 27.02.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2