Utorak, 1. oktobar 2013.

25. sednica Odbora za spoljne poslove

Na sednici Odbora za spoljne poslove održanoj 26. septembra i 1. oktobra, članovi Odbora obavili su razgovor sa novoimenovanim ambasadorom Republike Srbije u Kraljevini Holandiji Petrom Vicom, pre odlaska na diplomatsku dužnost.


Ambasador Vico predstavio je buduće prioritete rada naše diplomatske misije u Holandiji. On je ukazao na činjenicu da je Holandija jedan od osnivača i istaknutih članova Evropske unije koja ima značajan uticaj na politiku proširenja. Holandski Parlament je važan faktor u spoljnoj politici zemlje, rekao je ambasador Vico i dodao da veću pažnju treba posvetiti unapređenju parlamentarne saradnje dve zemlje. Pored ekonomske saradnje, čiji su potencijali nedovoljno iskorišćeni, ambasador Vico je naglasio i značaj saradnje sa pravnim institucijama Holandije.

Predsednik Odbora Miloš Aligrudić obavestio je članove Odbora da će narodnoj poslanici Sandi Rašković Ivić, takođe članu ovog Odbora, biti uručena titula počasnog građanina opštine Kasteli, u regiji Abruco u Italiji, zbog posebnog doprinosa na polju unapređenjakulturne i ekonomske saradnje na nivou opština između Srbije i Italije.

U nastavku sednice 1. oktobra, Odbor je dao saglasnost za učešće predsednice Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Milice Dronjak na sastanku predsednika odbora za rad i socijalna pitanja, u okviru parlamentarne dimenzije predsedavanja Litvanije Savetom EU, 10. i 11. novembra 2013. godine u Viljnusu. Odbor je dao saglasnost i za organizovanje seminara na temu uloge parlamenata u borbi protiv korupcije, koji će se održati u Narodnoj skupštini 29. novembra 2013. godine, na inicijativu PSSE, kao i za učešće narodnih poslanica Dubravke Filipovski i Marije Obradović na konferenciji Žensko preduzetništvo - stub privrednog razvoja, od 11. do 13. oktobra 2013. godine, u Herceg Novom, Crna Gora.

Odbor je konstatovao redovne aktivnosti stalnih delegacija Narodne skupštine i usvojio izveštaje o realizovanim posetama i kontaktima u prethodnom periodu.

Na ovoj sednici, članovi Odbora obavili su razgovor sa novoimenovanim ambasadorom Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu Ognjenom Pribićevićem, pre odlaska na diplomatsku dužnost. Ambasador Pribićević je rekao da će prioriteti njegovog rada, u skladu sa spoljnom politikom Vlade, biti zalaganje ambasade za zauzimanje povoljnijeg stava Velike Britanije po pitanju Kosova i Metohije, kao i unapređenje ekonomske, naučne i kulturne saradnje. Pribićević je istakao da Velika Britanija podržava ulazak Srbije u EU i dodao da treba intenzivirati posete parlamentarnih delegacija.

Na ovoj sednici, konstatovane su izmene i dopune u PGP sa Holandijom, a za novog predsednika PGP sa Irakom izabran je narodni poslanik Dragomir Karić.

Sednici su predsedavali Miloš Aligrudić, predsednik Odbora i Irena Vujović, zamenik predsednika Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 1. oktobar 2013. | 25. sednica Odbora za spoljne poslove 01.10.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2