Utorak, 6. jun 2006.

24. sednica Odbora za prosvetu

Na sednici Odbora za prosvetu Narodne skupštine Republike Srbije, održanoj 6. juna 2006. godine, članovima Odbora je detaljno predstavljena problematika obrazovanja Roma u Srbiji.Na sednici Odbora za prosvetu Narodne skupštine Republike Srbije, održanoj 6. juna 2006. godine, članovima Odbora je detaljno predstavljena problematika obrazovanja Roma u Srbiji.

Predsednik Odbora Donka Banović je iznela poražavajuće podatke o položaju Roma u obrazovanju Republike Srbije, iz izveštaja koji je pripremio UNDP, a prema kome su Romi u obrazovnom pogledu najugroženija etnička zajednica. Oko 80 % romske populacije je potpuno ili funkcionalno nepismeno. Prema popisu iz 2002. godine 61,9% Roma je bez završenog osnovnog obrazovanja, 29% Roma ima osnovno obrazovanje, 7,8% ima srednje obrazovanje, dok samo 0,3% Roma poseduje diplomu više škole ili fakulteta.

Osnovni problemi u obrazovanju Roma su isključenost iz obrazovnog sistema, nizak kvalitet obrazovanja, nedovoljno uvažavanje različitosti i nedovoljno negovanje kulturnog identiteta.

Na sednicu su pozvani predstavnici Ministarstva prosvete i sporta, švajcarske Agencije za razvoj i saradnju, UNICEF-a, Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Hrišćanskog dečjeg fonda – Fonda za decu i Omladinskog Foruma za edukaciju Roma, Fonda za otvoreno društvo, Saveta Republike Srbije za nacionalne manjine, Unije Roma Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Svi predstavnici organizacija, koje su uključene u obrazovanje Roma, izložili su probleme koje su identifikovali kroz dugogodišnju praksu. Na sednici je istaknuto da je nevladin sektor vrlo uspešan u realizovanju projekata koji se bave obrazovanjem Roma, ali i da ne postoji dovoljna koordinacija među njima. Sekretar Saveta za nacionalne manjine Petar Lađević naveo je primer da je u poslednje vreme objavljeno pet romskih bukvara, od kojih ni jedan ne zadovoljava metodološko-didaktičke kriterijume.

Svi diskutanti su se složili da za unapređivanje obrazovanja Roma najznačajniju ulogu ima Ministarstvo prosvete i sporta, koje ima izuzetnu saradnju sa većinom nevladinih organizacija, ali i partnersko učešće Romske zajednice.

Na sednici nije bilo kvoruma za odlučivanje, ali su se članovi Odbora složili da izveštaj sa sastanka bude prosleđen svim učesnicima ovog konstruktivnog sastanka i prihvaćen je predlog predsednika Odbora Donke Banović da se za nekoliko meseci održi novi sastanak u istom sastavu.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3