15. novembar 2019. Učesnici 24. sednice Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

15. novembar 2019. Učesnici 24. sednice Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Petak, 15. novembar 2019.

24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova održao je, 15. novembra 2019. godine sednicu van sedišta Narodne skupštine, u Pančevu, na kojoj je razmotreno pitanje ostvarivanja prava na službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina.


Sednici je, pored članova Odbora, prisustvovao Saša Pavlov, gradonačelnik Grada Pančeva, Džon Klejton (John Clayton), šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, dr Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska prava Vlade Republike Srbije, Ivana Antić, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Dragana Vujkov, savetnica zaštitnika građana, prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana-ombudsman, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici Skupštine AP Vojvodine i (Pokrajinske Vlade), nadležni organi lokalne samouprave, Savet za međunacionalne odnose Grada Pančeva, ombudsman Grada Pančeva i organizacije civilnog društva.

Predsednica Odbora Jasmina Karanac navela je da je Narodna skupština usvojila nova zakonska rešenja koja doprinose unapređenju manjinskih prava, a posebno Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Istakla je, da je cilj održavanja ove sednice da se kroz kontrolnu funkciju parlamenta, razmotri primena usvojenih zakona, u prisustvu upravo onih organa koji ove zakone pripremaju i primenjuju, kao i onih na koje se zakon odnosi i čijim pravima treba da doprinese.

Za Narodnu skupštinu imajući u vidu njenu zakonodavnu i kontrolnu funkciju, veoma je važno da imamo dobar pravni okvir i primenjive zakone koji će obezbediti izgradnju efikasne integrativne manjinske politike i očuvanje kulturnih i jezičkih raznolikosti svih nacionalnih manjina koje u njoj žive. Ovaj cilj smo sebi postavili i kada je reč o našem putu ka Evropskoj uniji. O tome govori poseban Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, ali i naša opredeljenost da u ovoj oblasti u naš sistem integrišemo sve ono što je propisano međunarodnim standardima, pre svega Saveta Evrope.

Učesnicima su se obratili Saša Pavlov, gradonačelnik grada Pančeva, koji je govorio o ostvarivanju prava nacionalnih manjina na teritoriji grada Pančevo, Džon Klejton (John Clayton), šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS- u Srbiji, koji je govorio o aktivnostima Misije OEBS u oblastima ostvarivanja prava nacionalnih manjina, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska prava Vlade Republike Srbije, koja se u svom izlaganju osvrnula na međunarodni okvir i dobijene preporuke koje se odnose na Srbiju.

Ivana Antić, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, govorila je o zakonodavnom okviru i ostvarivanju prava na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina na teritoriji pojedinih lokalnih samouprava. Dragana Vujkov, savetnica zaštitnika građana, predstavila je Poseban izveštaj Zaštitnika građana o službenoj upotrebi mađarskog jezika i pisma i Poseban izveštaj Zaštitnika građana o službenoj upotrebi albanskog jezika i pisma.

Predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina izneli su svoja iskustva u ostvarivanju prava na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina

Odbor je ovu sednicu održao van sedišta Narodne skupštine, uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Jasmina Karanac, a prisustvovali su članovi i zamenici članova: Milanka Jevtović Vukojičić, Olena Papuga, Vesna Ivković, Ljupka Mihajlovska, Olivera Ognjanović i Violeta Lutovac Đurđević.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 15. novembar 2019. | 24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova 15.11.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31