12. februar 2016. Učesnici 24. sastanka Ekonomskog kokusa

12. februar 2016. Učesnici 24. sastanka Ekonomskog kokusa

Petak, 12. februar 2016.

24. sastanak Ekonomskog kokusa

Članovi Ekonomskog kokusa upoznali su se, na 24. sastanku, održanom 12. februara, sa Nacrtom zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.


Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, govoreći o Nacrtu zakona istakla je da je jedan od ciljeva izrade Nacrta bio da se, između ostalog, demistifikuju plate u javnom sektoru. U procesu sagledavanja, odnosno, izrade kataloga radnih mesta i zvanja, ustanovljeno je da plate i nisu baš toliko različite, ali da sistem mora da bude transparentniji. Ovim Nacrtom propisuje se njegova transparentnost i principi uređenja javne uprave, dodala je Udovički.

Ona je podsetila da javna preduzeća nisu izuzeta iz Nacrta zakona, ona mu jednostavno ne pripadaju, jer je ovo Nacrt zakona za državnu upravu. Takođe, slično je i sa Narodnom bankom Srbije, koja po međunarodnim klasifikacijama spada u javni korporativni sektor, podvukla je Udovički.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić predstavio je novine koje Nacrt zakona donosi, a koje se odnose na preračun plata na jedinstvenu osnovicu kako bi bile uporedive, donošenje posebnih zakona kojima će se regulisati radno-pravni status, plate i druga primanja, utvrđivanje radnih mesta u javnoj upravi i pripremanje kataloga radnih mesta u celoj opštoj upravi. Takođe, oni državni organi koji zvanja, položaje i radna mesta utvrđuju posebnim zakonima, to pravo zadržavaju, a plate funkcionera koji rukovode organom će biti najmanje 10 odsto više od najviše plate državnog službenika u organu, dodao je Maravić. Osnovna plata će se utvrđivati prema osnovici i matrici raspona, u koju će se sva zvanja i radna mesta uklopiti, a sa primenom će se početi od budžeta za 2017. godinu. Nacrt pretpostavlja osnovne principe po kojima deo plate mora da zavisi od učinka, što će biti deo posebnog zakona kojim će se odrediti njegovo merenje, podsetio je Maravić. Takođe, deo plate ostaje i minuli rad, kao i dodaci na platu koji će biti isti za sve u sistemu, kao što su rad noću, rad za vreme državnog praznika i drugo.

Nakon prezentacije, članovi Ekonomskog kokusa, NALED-a i predstavnici lokalnih samouprava iz Šapca, Pećinaca, Aranđelovca i Čačka, razmenili su mišljenja o predloženim rešenjima sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Razgovaralo se o posebnim zakonima koji će približnije urediti ovu oblast, uređenju plata u javnim preduzećima, minulom radu kao sastavnom delu plate i usklađenosti ovog dela Nacrta zakona sa Zakonom o radu, i drugo.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2