Utorak, 28. mart 2006.

23. sednica Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja

Na Dvadeset trećoj sednici, održanoj 28. marta, Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja razmotrio je i u načelu prihvatio Predlog zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, koji je podnela Vlada Republike Srbije.Na Dvadeset trećoj sednici, održanoj 28. marta, Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja razmotrio je i u načelu prihvatio Predlog zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, koji je podnela Vlada Republike Srbije.

Obrazlažući Predlog zakona, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Slobodan Lalović je rekao da je ovo prvi iz seta zakona iz ove oblasti. Uskoro se očekuje da se u skupštinskoj proceduri nađe i predlog zakona o zapošljavanju i rehabilitaciji osoba sa invaliditetom.

Ministar Lalović je naglasio da, pored međunarodnih obaveza u tom smislu, naša zemlja mora doneti zakone koji se odnose na ovu kategoriju, jer ona čini čak 10 odsto ukupnog stanovništva. Predlogom zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom propisuje se poštovanje prava osoba sa invaliditetom u skladu sa Poveljom UN, zabrana posredne i neposredne diskriminacije kao i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve oblasti društvenog života na osnovama jednakosti i uključivanje u donošenje odluka koje se na njih odnose. Vlada će podneti i amandman koji će u Predlog zakona uvrstiti i odredbu o sankcijama da sve ne bi ostalo na konstatovanju da je povreda učinjena.

Ministar Lalović je istakao da je ova godina proglašena zagodinu jednakih šansi i da je planirano puno aktivnosti koje treba da dovedu do promene svesti građana.

Na sednici je razmotreno 16 amandmana narodnih poslanika. Dva amandmana su postala sastavni deo Predloga zakona, a ostali će biti razmotreni na sednici Narodne skupštine.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 4. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja