Sreda, 9. oktobar 2013.

23. sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici Odbora za evropske integracije, održanoj 9.oktobra, članovi Odbora usvojili su, većinom glasova, drugi i treći Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje preporuka Evropske komisije sadržanih u Godišnjem izveštaju o napretku Republike Srbije u procesu evropskih integracija za 2012. godinu (od 2. avgusta 2013. i 24. septembra 2013. godine).


Izveštaje je predstavio ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić, koji je rekao da je zakonodavna aktivnost u proteklom periodu bila intenzivna i istakao da ispunjenost preporuka u trećem kvartalu iznosi 84 odsto, a u celom periodu 82 odsto. Ministar Ružić je dodao da će u narednom periodu biti otvoren i skrining posvećen poglavlju 32, odnosno finansijskom nadzoru, koje će, uz poglavlja 23 i 24, u velikoj meri uticati na dalju dinamiku procesa pristupanja.

U diskusiji sa ministrom, članovi Odbora interesovali su se za metodologiju strateškog planiranja rada Vlade, proces dalje reforme državne uprave, konkretan plan rada Vlade do kraja 2013. godine, kao i za stanje broja azilanata.

Odbor je, većinom glasova, usvojio i Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA), za prvo i drugo tromesečje 2013. godine, koji je takođe predstavio ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić. On je naveo da je planirana zakonodavna aktivnost, za pomenuti period, u velikoj meri realizovana, odnosno da ispunjenost NPAA u prvih šest meseci iznosi 69 odsto, što znači da je od planiranih 131 usvojeno 111 propisa. Ružić je posebno ukazao na značaj usvajanja zakona u oblasti osnovnog obrazovanja i vaspitanja, trgovine, železnice, računovodstva i revizije. Narodna skupština je, od 14 predloga zakona koje je uputila Vlada, usvojila 10, dodao je Ružić.

U nastavku sednice, glavni pregovarač sa EU Tanja Miščević informisala je Odbor o pregovoračkoj strukturi za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. Miščević je navela da je prilikom uspostavljanja pregovaračke strukture preuzet takozvani „hrvatsko-slovenački model“, koji nam je najbliži, imajući u vidu da su Hrvatska i Slovenija države koje su nastale i razvijale se iz istog pravnog poretka kao i Srbija. Pregovaračku strukturu čine stručnjaci podeljeni u 35 pregovaračkih grupa. Predsedavajući svake grupa je državni sekretar. Svi oni čine Savet koordinacionog tela, odnosno najviši stručni organ koji daje savete za definisanje pregovaračog okvira.

Predsednica Odbora Nataša Vučković interesovala se za obezbeđivanje budžeta za potrebe pregovaračkog tima, obaveštavanje Narodne skupštine o procesu skrininga i za politiku Vlade po pitanju saradnje sa civilnim društvom u procesu pregovora.

Na kraju rada, Odbor je, većinom glasova, usvojio Informaciju o pregovoračkoj strukturi za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Sednici je predsedavala Nataša Vučković, predsednica Odbora.Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 9. oktobar 2013. | 23. sednica Odbora za evropske integracije 09.10.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2