Sreda, 10. januar 2007.

21. Sednica odbora za inostrane poslove

Članovi Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Srbije obavili su na sednici 10. januara razgovor sa novoimenim ambasadorom Republike Srbije u Kraljevini Belgiji dr Aleksandrom Fatićem, pre njegovog odlaska na diplomatsku dužnost.Članovi Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Srbije obavili su na sednici 10. januara razgovor sa novoimenim ambasadorom Republike Srbije u Kraljevini Belgiji dr Aleksandrom Fatićem, pre njegovog odlaska na diplomatsku dužnost. Sednicom je predsedavala je Gordana Čomić.

Izlažući prioritete u svom budućem radu, Fatić je naglasio da Srbija tek počinje da razvija odnose sa Belgijom kao samostalna država. Stoga je predstojeći period posebno značajan za naše predstavljanje i razvijanje novih odnosa i saradnje između dve zemlje. On je istakao da je značaj Belgije za Srbiju danas mnogo veći nego ranijih godina jer se položaj naše zemlje u odnosu na Evropsku uniju i NATO može unapređivati upravo kroz razvoj bilateralne saradnje sa zemljama kao što je Belgija. Od bilateralne saradnje sa Belgijom može se očekivati da pomogne Srbiji na međunarodnom planu, posebno ako se ima u vidu da će ona ove godine postati nestalni član Saveta bezbednosti UN.

Ambasador Fatić je istakao da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti političkim i bezbednosnim aspektima bilateralnih odnosa sa Belgijom i Luksemburgom, kao i pitanjima ekonomske saradnje sa ovim državama.

Fatić je naglasio da je Belgija podržala prijem Srbije u Partnerstvo za mir i da je među zemljama koje se zalažu za njeno priključenje Evropskoj uniji, uz ispunjavanje preuzetih međunarodnih obaveza, a posebno saradnjesa Haškim tribunalom.

On je istakao da Belgija ima izbalansiran stav o pregovorima o statusu Kosova i Metohije i protivi se nametanju jednostranih rešenja. Naime, Belgija se zalaže za takvo konačno rešenje u kome se nijedna strana neće osećati kao gubitnik. Stoga će posebno značajno biti kako će se ta zemlja postaviti u odnosu na rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije i nastavak pregovora Srbije sa Evropskom unijom, istakao je novi ambasador.

Govoreći o svojim predstojećim aktivnostima, ambasador Fatić je ukazao na potrebu uspostavljanja međuparlamentarne saradnje, saradnje u vojnoj oblasti i u ekonomskoj sferi. On je podsetio da je Belgija, kao jedna od najrazvijenijih evropskih država, potencijalno jedan od velikih investitora u inostranstvu i da bi stoga moralo mnogo da se uradi na privlačenju belgijskih investitora.

Ambasador Fatić će istovremeno predstavljati našu zemlju i u Luksemburgu.

Dajući podršku izloženom programu, članovi Odbora su posebno ukazali na značaj uspostavljanja parlamentarne saradnje sa zemljama Beneluksa, kao i sa njihovim regionalnim parlamentima.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5