Ponedeljak, 16. oktobar 2006.

20.Sednica Odbora za inostrane poslove

Odbor za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije održao je 16. oktobra 20. sednicu, kojoj je predsedavala Gordana Čomić.Odbor za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije održao je 16. oktobra 20. sednicu, kojoj je predsedavala Gordana Čomić.

Predsednica Čomić je obavestila narodne poslanike o već realizovanim i planiranim međunarodnim aktivnostima Narodne skupštine Republike Srbije u drugoj polovini 2006. godine.One su ostvarene učešćem stalnih skupštinskih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama i kroz bilateralne susrete parlamentaraca.

Govoreći o realizovanim posetama, navela je učešće stalnih delegacija Narodne skupštine na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Briselu, od 2. do 7. jula i redovnom jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koje je održano u Strazburu od 2. do 8. oktobra. Pored toga, članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri PS SE učestvovali su na dva sastanka Komiteta za politička pitanja, kao i na sastanku Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

U ovom periodu Narodnu skupštinu posetili su parlamentarci iz Velike Britanije, Nemačke, Bugarske i Estonije, kao i ambasadori nekoliko zemalja.

Predsednica Odbora najavila je da će našu zemlju od 18. do 20. oktobra posetiti parlamentarna delegacija Republike Koreje, na čelu sa predsednikom Parlamenta Lin Čae-Jungom, a tokom novembra u posetu dolaze delegacije bugarskog i flamanskog parlamenta.

Narodnoj skupštini Republike Srbije upućeni su pozivi za učešće na nekoliko međunarodnih sastanaka. Rouz-Rot seminar Parlamentarne skupštine NATO održava se u Kišinjevu od 19. do 21. oktobra, a zatim predstoji zasedanje Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative u Tirani od 2. do 4. novembra. Pristigli su i pozivi za učešće skupštinskih delegacija na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO, u Kanadi, od 13. do 17. novembra i na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a na Malti, od 17. do 20. novembra ove godine.

U nedostatku kvoruma, članovi Odbora nisu odlučivali o sastavu delegacija koje će predstavljati našu zemlju na spomenutim međunarodnim skupovima, pa je predloženo da to učini predsednik Narodne skupštine. Članovi Odbora su podsetili na odredbe Poslovnika prema kojima Narodna skupština mora da verifikuje sastav svojih stalnih delegacija, dok za određene posete to mogu da učine Odbor za inostrane poslove ili predsednik Narodne skupštine.

Na sednici je raspravljano i o formiranju poslaničkih grupa prijateljstva. Predsednica Čomić predložila je poslaničkim grupama da u što kraćem roku odrede svoje predstavnike za učešće u radu grupa za prijateljstvo sa pojedinim zemljama.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5