9. decembar 2013. Zajednička sednica Odbora za kulturu i informisanje sa Odborom za informisanje Skupštine AP Vojvodine

9. decembar 2013. Zajednička sednica Odbora za kulturu i informisanje sa Odborom za informisanje Skupštine AP Vojvodine

Ponedeljak, 9. decembar 2013.

18. sednica Odbora za kulturu i informisanje

Odbor za kulturu i informisanje održao je sednicu, 9. decembra u Novom Sadu, zajedno sa Odborom za informisanje Skupštine AP Vojvodine.


Na sednici se razgovaralo o pripremi zakona o javnim medijskim servisima i o saradnji Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine i Odbora za informisanje Skupštine AP Vojvodine.
Otvarajući sednicu, predsednik Odbora za informisanje Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja zajedničke sednice dva odbora u Novom Sadu i istakao da je cilj građana Vojvodine da ostvare pravo na informisanje.
Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Vesna Marjanović rekla je da očekuje da se naredne godine na dnevnom redu sednice Narodne skupštine nađu predlozi medijskih zakona, čija je priprema započeta u okviru medijske reforme i medijske strategije. Ovi zakoni će značajno uticati na medijsku scenu u celini, na položaj javnog servisa, ali i na položaj medija, rekla je Marjanović. Pitanje finansiranja javnih servisa je česta tema rasprava, a budžetom za narednu godinu su već opredeljena sredstva za finansiranje medijskih servisa. Predsednica Odbora dodala je i da poslanici Narodne skupštine treba da budu upoznati sa mišljenjem poslanika Skupštine AP Vojvodine u trenutku kada predlozi iz seta medijskih zakona budu stigli na razmatranje u Narodnoj skupštini, kako bi bilo prostora da se pojedina zakonska rešenja poprave.
Direktor Radio-televizije Vojvodine Srđan Mihajlović govorio je o radu i finansiranju javnih servisa i istakao da očekuje jednako sagledavanje značaja oba javna servisa.
Član Odbora Saša Milenić govorio je o neophodnosti decentralizacije sistema informisanja, a članica Odbora Jelena Trivan podsetila je da je medijska strategija obavezujuća i da podrazumeva decentralizaciju, nezavisnost javnih servisa i privatizaciju medija i izlazak države iz vlasništva nad medijima, načela kojih svi treba da se pridržavaju.
U raspravi na temu finansiranja javnih servisa i privatizacije medija učestvovali su i članovi Odbora Milorad Stošić i Dejan Rajčić i član Odbora za informisanje Skupštine AP Vojvodine Robert Kolar.
Sednici je prisustvovala i Smilja Maksimović iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.
Predsednici dva odbora dogovorili su način buduće saradnje i predložili da se sledeća zajednička sednica održi kada predlozi medijskih zakona budu ušli u skupštinsku proceduru.

Sednici su predsedavali Vesna Marjanović, predsednica Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije i Dušan Jakovljev, predsednik Odbora za informisanje Skupštine AP Vojvodine.

Sednica je održana uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), kroz projekat „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine“.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 9. decembar 2013. | 18. sednica Odbora za kulturu i informisanje 09.12.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3