Utorak, 12. oktobar 2021.

17. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, održali su 12. oktobra 2021. godine sednicu, na kojoj su razmotrili aktuelno stanje u poljoprivredi, budžet - podsticaji.


Sednici su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević, pomoćnici direktora Uprave za agrarna plaćanja Bojan Živković i Dragoslav Milutinović, i šef Kabineta ministra Marko Saranovac.

Predsednik Odbora Marijan Rističević naveo je da je o zaključcima Odbora sa prethodne sednice, kada je razmotren Nacrt budžeta za 2022. godinu, obavestio sve nadležne strane. On je istakao da Ministarstvo finansija pokazuje dobru volju da se isplati deo dugovanja pljoprivrednicima i naglasio da sav novac koji se nameni za stimulaciju poljoprivrede ide u korist razvoja same države. Ukoliko podsticaji kasne i ne isplaćuju se redovno, i država će biti oštećena, naznačio je Rističević. On je istakao i da se primećuje rast cena imputa u proizvodnju, kao što su mineralno đubrivo i gas.

Državni sekretar Željko Radošević zahvalio se Odboru na konstruktivnoj saradnji i podršci Ministarstvu u radu. Ukazao je na aktuelne poljoprivredne poslove koji su u toku. Složio se sa Rističevićem da je skok u cenama svih repromaterijala, od semena, do mineralnih đubriva. On je istakao da su poljoprivrednici najveći investitori u Srbiji, jer svake godine ulože preko dve milijarde evra u svoj rad, od čega ima korist i budžet Republike Srbije. Zato treba, kao podršku, obezbediti što više sredstava iz budžeta za poljoprivredu, naveo je Radošević. On je ukazao i da dobri rezultati u izvozu poljoprivrednih proizvoda pokazuju vitalnost naše poljoprivrede, u uslovima globalne krize izazvane pandemijom korona virusa. Nacrtom budžeta Rerpublike Srbije za 2022. godinu jeste pedviđeno za 837 miliona dinara manje izdvajanja iz budžeta, ukazao je on, i dodao da je Odbor preduzeo adekvatne korake da se to promeni, te je izneo uverenje da će ipak biti izdvojeno više iz budžeta za poljoprivredu, kao i da će subvencije poljoprivrednicima biti isplaćivane na vreme naredne godine.

U nastavku sednice, usledila je rasprava u kojoj su učestvovali članovi Odbora i predstavnici Ministarstva, iznoseći svoje stavove i mišljenja na temu aktuelnog stanja u poljoprivredi, podsticaja i budžeta za poljoprivredu za narednu godinu.

Sednici je predseavao predsednik Odbora Marijan Rističević, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Momir Stojilković, Olja Petrović, Velibor Stanojlović, Goran Kovačević, Nenad Filipović, Milija Miletić, Stanislava
Janošević, Nikola Kožović, Arpad Fremond, Sonja Todorović, Veroljub Matić, Milenka Subić, Hadži Milorad Stošić i Žarko Bogatinović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 12. oktobar 2021. | 17. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 12.10.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 21. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja